МАРАКАНА

построен: 1950 г.

капацитет: 76 804 места

Легендарният стадион в Рио де Жанейро е построен през 1950 година, за да бъде флагманът на първото Световно първенство след Втората световна война. Оригиналният замисъл е „Маракана“ да се превърне в най-големия стадион на света.

Строежът започва през 1948 година и 24 месеца по-късно съоръжението е открито с приятелски мач между сборен тим на града и гиганта Сао Пауло. Осем дни след него стадионът приема и първия си двубой от Мондиал 1950, в който Бразилия сломява Мексико с 4:0. Следват още четири мача от първата фаза на турнира и други три от втората, в това число и решителния сблъсък между Уругвай и „селесао“ (2:1), който кара Златната Нике за втори път да акостира в Монтевидео.

Официалната посещаемост на този мач е около 173 хиляди души, но според очевидци на трибуните тогава са присъствали над 200 хиляди зрители.

През 1966 година стадионът е преименуван на „Марио Фильо“ в чест на починалия бразилски журналист, но и до ден днешен е по-известен с първото си название.

До настъпването на 90-те години на миналия век „Маракана“ търпи незначителни промени, но след трагичен инцидент на трибуните заради безопасността на зрителите се взема решение да се намали неговия капацитет. Съвсем скоро след това всички места стават седящи.

източник: Gulliver/Getty Images

Когато през 2007 година Бразилия получи правото да домакинства световните финали, беше ясно, че стадионът – предвиден да посрещне финала – се нуждае от масивен ремонт. Строителните дейности стартират през 2010-а и продължават три години, в които долният етаж е изцяло модернизиран, инсталиран е нов покрив, а пълният капацитет е променен на 79 хиляди места. Всяка една от седалките е подменена, а видимостта към терена е подобрена. Покривната инсталация разполага със система за събиране на дъждовна вода, а специални рампи осигуряват по-лесен достъп до отделните сектори. Въпреки всички обновления външната фасада на съоръжението, която е включена в листата на Националния институт за историческо и културно наследство, остава непроменена.

Най-запалените привърженици пък могат да се възползват от възможността да наблюдават довършителните работи от специално построена стъклена кула, както и да си купят парче от стария стадион.

По план „Маракана“ трябва да отвори врати отново и в пълен блясък на 2 юни, когато е заплануван приятелски мач между Бразилия и Англия. По време на същинския турнир арената ще приеме 7 сблъсъка, като последният от тях ще бъде двубоят за титлата.

Мачове:

16 юни: Аржентина-Босна и Херцеговина, 1 ч. (Група F)

19 юни: Испания-Чили, 1 ч. (Група B)

23 юни: Белгия-Русия, 1 ч (Група H)

25 юни: Еквадор-Франция, 23 ч. (Група E)

28 юни: Осминафинал, 1C-2D, 23 ч.

4 юли: Четвъртфинал, победител мач №53-победител мач №54, 19 ч.

13 юли: Финал, 22 ч.