Уругвай подхлъзна по особено неприятен начин Англия във втория мач и на двата състава от Група D на Мондиала в Бразилия. Селекцията на Оскар Табарес победи с 2:1 Англия в среща, в която „трите лъва“ доминираха в значителни епизоди. Разликата в полза на символичните домакини направи нападателят на Ливърпул Луис Суарес, който се превърна в автор и на двете попадения в полза на победителите. Същевременно двубоят имаше особена стойност за състезателя на Англия Уейн Рууни. Той отбеляза единствения гол за тима на Рой Ходжсън, като това бе и първо попадение за острието на Манчестър Юнайтед на Световно първенство. 

Поражението обаче намали в значителна степен шансовете на англичаните за излизане от групите. 

Мачът бе изгледан и от шведския национал Златан Ибрахимович.

Англия имаше превес през първата част на срещата. Играчите на „трите лъва“ владееха повече топката и създадоха повече положения пред вратата на Уругвай. Възпитаниците на Рой Ходжсън атакуваха по-често, докато уругвайци разчитаха на контраатаки. Това даде резултат и момчетата на Оскар Табарес поведоха в края на първите 45 минути след попадение на Луис Суарес.

Още в 5-ата минута на срещата при центриране на Луис Суарес топката бе избита в корнер. След изпълнението Джо Харт не се намеси по-най-добрия начин, но въпреки това спаси. В 9-ата минута Диего Годин игра с ръка пред собственото си наказателно поле, а главният съдия отсъди фаул. Уейн Рууни застана зад топката и опита точния си мерник, но я прати в страни от десния страничен стълб на вратата на Фернандо Муслера. 5 минути по-късно Кристиан Родригес отправи хубав диагонален удар от ляво по атаката на уругвайци, извън границата на наказателното поле, но топката излезе в аут.

В 32-ата минута Единсон Кавани фаулира Дани Уелбек от ляво на наказателното поле на Муслера. Джерард изпълни, центрира по чудесен начин в наказателното поле, а Уейн Рууни се измъкна и с глава насочи топката, но удари напречната греда. Малко след това, в 39-ата минута, Уругвай излезе напред в резултата. При най-чистата си ситуация, символичните домакини покосиха мрежата на „трите лъва“. Николас Лодейро пое топката, малко се засуети, но все пак успя да комбинира надясно с Единсон Кавани. Последният изведе по чудесен начин Суарес, а той с глава насочи топката във вратата на Джо Харт - 1:0. В ответната атака Рууни изведе Даниел Стъридж, а той стреля опасно, но Муслера отново бе на мястото си.

След почивката Англия продължи да бъде по-активният състав на терена. Играчите на Рой Ходжсън атакуваха от самия старт на вторите 45 минути. Уейн Рууни, Даниел Стъридж, Стивън Джерард бяха особено активни, но това не донесе резултат в първите минути на втората част.

В 36-ата минута Рахийм Стърлинг удари с коляно неволно Алваро Перейра. Наложи се играчът на Уругвай да бъде изнесен на носилка и да му бъде оказана медицинска помощ. Любопитен момент се разигра именно в този епизод. Лекарят на символичните домакини настояваше Перейра да напусне играта, но самият футболист не се съгласи.

Англия продължи да натиска съперника си, а тези действия на „трите лъва“ дадоха резултат в 75-ата минута. Тогава късметът се усмихна на Уейн Рууни и след хубава комбинация с Глен Джоунс нападателят отбеляза първия си гол на Световно първенство - 1:1.

В 86-ата минута Луис Суарес отново наказа Англия. Нападателят се измъкна, след като Стивън Джерард загуби една топка в средата на терена и за втори пък принуди Джо Харт да вади топката от мрежата си - 2:1. 

До края на мача резултатът остана непроменен, а в класирането Уругвай е на 3-о място с 3 точки. Съставът на Англия е последен с нулев актив.

Стартови състави:

Уругвай: Фернандо Муслера, Maртин Касерес, Диего Годин, Хосе Мария Хименес, Eгидио Aревало, Николас Лодейро, Aлваро Гонсалес, Кристиан Родригес, Aлваро Перейра, Луис Суарес, Eдинсон Кавани

Англия: Джо Харт, Лейтън Бейнс, Фил Ягиелка, Гари Кейхил, Глен Джонсън, Стивън Джерард, Джордън Хендерсън, Рахийм Стърлинг, Уейн Рууни, Даниел Стъридж, Дани Уелбек