Футболният пророк, октоподът Паул, предсказал успешно победата на Испания срещу Холандия на финала на Мондиала през 2010 г., липсва на футболните среди седмица след началото на старта на новия шампионат в Бразилия. Множество животинки, обявени за достойни наследници на Паул, така и не могат да се справят с трудната задача, отбелязва Ройтерс.

Паул почина от естествена смърт в аквариума в Оберхаузен, в Германия, няколко месеца след края на Мондиала преди 4 години.

Провъзгласеният за наследник на Паул - Флопси, кенгурото от австралийски зоопарк, се издъни, когато прогнозира, че Австралия ще победи Холандия и че Португалия ще надделее над Германия. Холандия би Австралия с 3:2, а Германия смаза Португалия с 4:0.

Сингапурският дълкоопашат папагал Мани, който едно време беше съперник на Паул по правене на футболни прогнози, засега си мълчи.

Живеещото в Берн морско свинче Мадам Шива позна, че Швейцария ще победи Еквадор /2:1/, но после допусна огромна грешка като прогнозира победа на Швейцария и над Франция. Французите разгромиха швейцарците с 5:2. Германците се опитаха да заменят Паул с костенурка от Шлезвиг-Холщайн, с пингвина Роланд от Бранденбург, с
броненосците Така и Флиц от Ерфурт и Хемниц, със слоницата Нели и с видрата Ферет от Саксония, но нищо не се получи.

Пиранята Пеле направи три добри прогнози за британския в. "Сън", преди да допусне гаф и да прогнозира, че Англия, която вече е елиминирата, ще прегази Италия на първия си мач на Мондиала в Манаус, а всъщност резултатът беше 2:1 за Италия.

Засега най-добре се представя Голямата глава, бразилска костенурака от село Прая ду Форте. Тя прогнозира победа на Бразилия над Хърватия миналия четвъртък /3:1/, но е все още прекалено рано да се каже дали ще продължи да отгатва и в бъдеще. Прогнозите си Голямата глава прави като избира между две предложени й за ядене риби, върху които е прикрепено знамето на съответния отбор. Която риба изяде Голямата глава, това е нейният избор за победител на мача.

И докато животните все още не могат да се справят с прогнозите, достоен наследник на Паул се очертава да бъде 37-годишният южнокореец Ли Йон-пьо. Той е бивш футболист в отбори като Тотнам хотспър и ПСВ Айндховен и настоящ консултант
на държавната южнокорейска телевизия, пише в. "Фигаро". Ли засега прави много добри прогнози.

Още на 25 май в той каза, че Мондиалът ще е оглушителен провал за Испания и прогнозира, че Испания ще изгуби от Чили. Това се случи по-рано тази седмица, когато Чили победи Испания с 2:0 и я елиминира от шампионата. Ли прогнозира още, че Кот д'Ивоар ще победи Япония и че Италия ще победи Англия с 2:1.

Бившият футболист убеди и най-големите скептици, когато каза, че ако корейците издържат пред руснаците до 70-ата минута, те ще имат шансове и именно в 68-ата минута Корея изравни срещу Русия с 1:1./БТА