Испания е аут от Мондиал 2014! Световният шампион няма да защити титлата си, след като загуби с 0:2 срещу Чили и така се прости с шансовете си за продължаване в елиминационната фаза. „Ла фурия“ вече има две поражения и ще изиграе протоколен мач с Австралия, който ще бъде единствено за престиж и определения на третия в групата. Чили и Холандия пък си осигуриха място на осминафиналите.

На „Маракана“ чилийците изиграха великолепен мач, със страхотна тактическа грамотност и тотално себераздаване и напълно заслужиха успеха си. Испанците от своя страна във втори пореден мач показаха безидейна игра и дори и не успяха да реализират гол, за което много им „помогна“ и страхотната игра на вратаря на съперника Клаудио Браво.

Така след 6-годишна хегемония на Испания, в която иберийците спечелиха две европейски титли и една световна, сега те напускат турнира безславно още след груповата фаза.

Селекционерът на Испания Висенте дел Боске направи две промени в състава си в сравнение с крушението срещу Холандия, вадейки от игра Жерар Пике и Шави Ернандес, а на тяхното място сред титулярите попаднаха Хави Мартинес и Педро Родригес.

Още от първата минута обаче чилийците загатнаха за това, което чака техния съперник. За 120 секунди отборът на Хорхе Сампаоли създаде две голови положения и демонстрира, че е решен да поднесе сензацията.

По-активната игра на Чили в началните фази на двубоя даде своя резултат и в 21-ата минута южноамериканците откриха резултата. Алексис Санчес развинти испанските играчи отдясно и изведе Шарл Аранхис отдясно в наказателното поле, а той подаде хитро към Едуардо Варгас, който елегантно преодоля Икер Касияс за 1:0.

И голът обаче не промени играта на испанците, които продължиха да имат трудности с организирането на своите атаки и създаването на опасности пред вратата на Браво.

Изглеждаше, че почивката ще дойде при минимален аванс за Чили, но в 44-ата минута шокът за „ла фурия“ бе пълен след втори гол на техния съперник. Артуро Видал стреля опасно от пряк свободен удар, Касияс изби топката, но за негово нещастие тя попадна на крака на Аранхис, който мигновено я изпрати във вратата му за 2:0.

На почивката Дел Боске пусна в игра Коке на мястото на Чаби Алонсо. В началото на втората част испанците упражниха натиск като в 54-ата минута Серхио Бускетс направи непростим пропуск. Той получи топката непокрит на метър пред вратата, но не успя да я уцели добре и пропусна великолепна възможност.

Това обаче бе и единственото по-сериозен шанс за испанците поне до заключителната част на мача. Минутите си минаваха, а момчетата на Дел Боске така и не намираха път към вратата на Чили. В малкото моменти, в които те все пак стигаха до възможности, вратарят на съперника се намесваше великолепно и тотално отчайваше Иниеста и компания. В същото време чилийците създаваха опасни контра атаки и не бяха далеч от това да вкарат и трети гол.

В игра влязоха Фернандо Торес и Санти Касорла на местата на Диего Коща и Педро, но и това не промени особено ситуацията. В последните 10 минути световните шампиони упражниха някакъв натиск, който доведе до много разбърквания пред вратата на Чили, но не и до реални голови ситуации. И 6-минутното продължение не помогна на испанците и така след втората им загуба в две загуби те се простиха с надеждите си за класиране в следващия етап.

На 23 юни те ще излязат срещу Австралия в протоколен мач, докато по същото време вниманието ще прикове сблъсъкът Холандия – Чили, който ще бъде пряка битка за първото място в групата.

Съставите на двата отбора:

Испания: Касияс – Аспиликуета, Хави Мартинес, Серхио Рамос, Жорди Алба – Бускетс, Чаби Алонсо (46' Коке), – Иниеста, Давид Силва, Педро (76' Санти Касорла) – Диего Коща (64' Фернандо Торес)

Чили: Браво, Медел, Силва, Хара – Исла, Мена, Аранхис (65' Гутиерес), Диас, Видал (88' Кармона) – Варгас (85' Валдивия), Санчес