Икономисти от берлинския институт ДИВ предвиждат финал Испания - Германия на световното първенство по футбол в Бразилия на базата на модел, направен от пазарната стойност на отборите-участници в Мондиал-2014, и който е показал своята ефективност на предишни международни първенства.

В този финал "испанците са леко фаворити", обясни един от икономистите - Герт Вагнер, в интервю за германския седмичник "Шпигел", който ще излезе утре на пазара.
С още двама колеги от института Герт Вагнер през 2006 година направи модел, базиран на цената на пазара на всеки един отбор.

"Никой друг пазар не е толкова глобализиран като световния футбол", обясни Вагнер и каза, че икономистите изпозват максимата на своя модел "парите вкарват голове". С този модел икономистите от берлинския институт ДИВ са предвидили победата на Италия на Мондиал-2006 и трите победи на Испания на последните големи първенства (Евро-2008, Мондиал-2010 и Евро-2012).

Тази година прогнозите са малко усложнени от факта, че стойностите на големите отбори са много близки една до друга, уточни Михаел Муц, един от другите двама германски икономисти, автори на модела.