Бразилия поиска от седем страни списък с хулигани, за да им забрани влизането на територията на страната за Световното първенство по футбол през 2014 година, съобщи днес местната преса.

Специалният секретариат на Бразилия поиска от полицейските органи на Аржентина, Германия, САЩ, Великобритания, Холандия, Република Южна Африка и Полша да им изпрати „списък с проблемни запалянковци, които няма да получат входни визи за Бразилия“, пише всекидневникът „Фоля де Сао Пауло“.

Властите в Бразилия в момента разработват мерки за сигурност за предстоящия Мондиал 2014, както и за летните олимпийски игри в Рио де Жанейро през 2016 година.

Докато за страни като Аржентина, Англия, Полша и Холандия са добре известни с буйните си запалянковци, то прави впечатление фактът, че съществуват притеснения и от хулигани от САЩ, където футболните страсти са доста по-спокойни от тези в Европа и Южна Америка. В ЮАР пък е спорно къде е по-опасно – на мач или навсякъде другата извън стадиона.

Полицията в Сао Пауло вече съобщи за рискове от терористични атентати по време на Мондиал 2014 и че се подготвя за „сценарий с висок риск“.