Нелепа административна грешка лиши футболистът на Левски Гари Родригес и неговите съотборници от националния отбор на Кабо Верде от мечтата за участие на Световното първенство в Бразилия.

Приказката на Родригес и компания се превърна в кошмар, след като ФИФА ги призна за виновни, че за отбора е играл наказан играч и изхвърли Кабо Верде от квалификациите.

Островитяните сътвориха истинска сензация през уикенда, когато елиминираха Тунис след шокираща победа с 2:0 като гости и така се класираха за плейофите. Сега обаче тяхното място ще бъде заето именно от тунизийците, чийто треньор Набил Маалул подаде оставка след загубата.

Във въпросния мач участие е взел защитникът Фернандо Варела, който всъщност е бил наказан заради получен червен картон в квалификация през март. Поради тази причина ФИФА налага служебна победа с 3:0 в полза на Тунис.

Това означава, че Тунис завършва на първо място в група В и ще играе във финалния кръг на квалификациите през ноември. 10-те победителя в групите ще образуват 5 двойки, победителите от които ще играят на Мондиала в Бразилия.

Освен това футболната федерация на Кабо Верде бе глобена с 6400 евро, реши Дисциплинарната комисия на ФИФА.

Шокиращ факт е, че Кабо Верде далеч не е първият африкански отбор, който губи служебно заради пускане в игра на нередовен играч. По време на квалификациите подобни санкции заслужиха още Буркина Фасо, Екваториална Гвинея, Етиопия, Габон, Судан и Того.

По ирония на съдбата, Кабо Верде пък спечели 6 точки от двата си мача срещу Екваториална Гвинея след 2 служебни победи по същата причина и по този начин се завърна в битката за спечелване на групата.