Отборът на Гана разполага с най-младия състав на Световното първенство. "Черните звезди", които бяха изключително близко до полуфиналите на Мондиала преди 4 години, разполагат с опитни футболисти като Майкъл Есиен и Асамоа Гиан, но повечето им съотборници са доста млади.

Средната възраст на тима е 24,9 години. На другия полюс е един от фаворитите за световната титла Аржентина. Средната възраст на "гаучосите" е 28,4 години. Друг отбор от Южна Америка – Колумбия, разполага с двамата най-възрастни играчи на шампионата. Опитният вратар Фарид Мондрагон ще навърши 43 години по време на груповата фаза на турнира, като неговият дебют за националния отбор бе през далечната 1993 година. Неговият съотборник Марио Йепес е на второ място в тази класация със своите 38 години. Най-младият играч на първенството е нападателят на Камерун Фабрис Олинга, който навърши 18 години на 12 май.

Уругвай, Коста Рика, Босна и Гана разчитат на най-много футболисти, подвизаващи се в чужди първенства, като в съставите им има само по един играч от местния шампионат. Селекционерът на Русия Фабио Капело пък реши да заложи изцяло на състав с играчи от местното първенство. Английската Висша лига за пореден път се доказа като най-популярното и комерсиално първенство, като близо 15 процента от всички 736 играчи в Бразилия си изкарват хляба в елита на Англия.

Вратарят на Италия Джанлуиджи Буфон се присъединява към елитния клуб на играчи, участвали на 5 Световни първенства. В него членуват още само легендата на Германия Лотар Матеус и тази на Мексико Антонио Карбахал. Все пак е важно да се отбележи, че Буфон не изигра нито една минута по време на шампионата във Франция през 1998 година. Още по-престижен рекорд ще има възможността да подобри нападателят на Германия Мирослав Клозе. 36-годишният стрелец има 14 гола на Мондиали, само с един по-малко от върховото постижение на бразилеца Роналдо.

Именно Бразилия разполага с най-скъпия състав на шампионата, макар и това да е по неофициални данни. 23-та избраници на Луис Фелипе Сколари се оценяват на над 718 милиона долара, а защитаващият титлата си тим на Испания струва 673,5 милиона и заема второ място в тази класация. На нейното дъно застава Хондурас, чийто състав се оценява на 45 милиона. Най-скъпият играч на първенството очаквано е Лионел Меси – 163 милиона долара, следван от Кристиан Роналдо, Неймар, Единсон Кавани и Андрес Иниеста. /БГНЕС