ФИФА официално обяви, че започна дисциплинарно производство срещу нападателя на Уругвай Луис Суарес.

Суарес отново прояви „канибалския“ си нрав. През второто полувреме на мача с Италия Суарес ухапа по рамото италианския защитник Киелини.

Киелини старателно показа белега от ухапаното място, но съдията очевидно не видя добре инцидента и не показа червен картон на уругваеца.

От ФИФА поканиха Уругвайската футболна федерация или самия Луис Суарес да излязат с тяхна позиция или документирани доказателства по случая. Футболистът и уругвайската федерация имат срок до 23 часа (българско време) на днешния ден да представят позицията си пред ФИФА.

„В съответствие с чл. 77 на Дисциплинарния кодекс на ФИФА, Дисциплинарната комисия на ФИФА може да санкционира футболисти за тежки нарушения, които са убегнали от вниманието на съдиите по време на срещата“, се казва още в становището на централата.

„Освен това съгласно член 86 на Дисциплинарния кодекс на ФИФА, всякакъв вид доказателства могат да бъдат взети предвид и по-специално са допустими докладите на реферите, декларации от страна на различните страни и свидетелите, веществени доказателства, аудио или видео записи“, се посочва още в позицията на ФИФА.

Съгласно дисциплинарния правилник на ФИФА максималното наказание в такива случаи е 24 мача или две години лишаване от състезателни права.

Така Луис Суарес и Уругвайската футболна федерация имат срок до 23 часа (българско време) или 17 часа (местно) да представят доказателства в защита на играча.

При Суарес ще бъдат взети предвид и фактите, че това е рецидив в поведението на футболиста.

Така уругвайският нападател е на път да получи двугодишно наказание.