Генералният секретар на ФИФА Жером Валке заключи, че Бразилия няма да завърши навреме подготовката си за Купата на Конфедарациите. Французинът предупреди южноамериканската страна, че няма да има компромиси относно Световното първенство, което трябва да се проведе през следващата година.

Коментарът на Валке дойде малко след като днес организаторите на турнира обявиха завършването на третия от общо 6-те стадиона, на които ще се играе подгряващия турнир, стартиращ на 15 юни.

„Следващите няколко седмици ще бъдат много сериозен тест за градовете-домакини, за местния организационен комитет, федералното правителство и ФИФА. Намираме се във финалния етап на подготовката за Купата на Конфедерациите“, каза Валке. „Заедно работим неуморно срещу времето, за да се уверим, че съоръженията ще са готови да приемат турнир от световна класа след два месеца.“

След серия от отлагания „Арена Фонте Нова“ най-сетне отвори врати в Салвадор, Югоизточна Бразилия, като организаторите са обещали останалите три стадиона да са готови до края на април.

„Ще успеем, чака ни фантастичен турнир, макар че не всички ангажименти ще бъдат готови на 100 процента. Невъзможно е да очакваме това да се случи заради малкото време – два месеца вместо първоначално предвидените шест. До това се стигна, защото бяха направени определени компромиси. Крайният срок за пълната подготовка на Световното първенство твърдо остава декември 2013 година. Други отстъпки няма да има“, завърши Валке.