Световната футболна федерация (ФИФА) предупреди една от  легендите на футбола и бивш неин вицепрезидент Франц Бекенбауер, че може да му наложи нови санкции, ако откаже отново  сътрудничество по разследването за корупция в организация.

Вчера санкциите спрямо него бяха отменени, след като решението беше  взето от Комисията по етика. Бекенбауер отказа сътрудничество по делото за добиване на  пълна и точна информация около избора на Катар за домакин на  Мондиал 2022, което наложи възбрана за всякаква негова дейност  свързана с футбола.

Наказанието беше наложено на 13 юни със  срок 90 дни. Точно това решение пък го принуди да отмени полета  си за Бразилия, където смяташе да пристигне за втората фаза от  Световното първенство.

Арабското емирство Катар получи правото да организира  Световното първенство, но дебатите за това колко е правилен  подобен избор, не стихват.

През май корупционният скандал се  разгоря с нова сила, след като се оказа, че Мохамед бин Хамам-  бивш президент на Азиатската футболта конфедерация, е платил  около 5 милиона долара на различни хора и организации за техния  вот в полза на Катар.