ФИФА отхвърли официалния протест на Костариканската футболна асоциация, която искаше световната квалификация срещу САЩ да се преиграе. „Янките“ спечелиха мача с 1:0 в почти невъзможни да игра условия, докато теренът в Колорадо на няколко пъти бе почистван заради бушуващата снежна виелица.

От световната централа обосноваха решението си с неспазване на условията за подаване на жалба, поради което резултатът от двубоя остава валиден.

„ФИФА получи писмо по електронен път и чрез факс от Футболната асоциация на Коста Рика на 24 март 2013 година, което касае световната квалификация от 22 март между САЩ и Коста Рика“, гласи официалното изявление.

„След като проучихме съдържанието на писмото и взехме под внимание чл. 14, ал. 4 от Регулациите на ФИФА за Световното първенство през 2014, решихме, че условията за подване не протест според правилата не са били изпълнени от Костариканската футболна асоциация. Заради това резултатът от срещата, играна на 22 март, остава и се счита за валиден“, завършва позицията на ФИФА.

Според посочената точка от правилата на ФИФА жалба срещу състоянието на терена, съоръженията около него, маркировката и други части от него (например врати, ъглови флагчета или футболни топки) трябва да бъдат отправени писмено до главния съдия на мача преди неговото начало от ръководителя на делегацията на отбора, който отправя протеста. Ако пък теренът стане негоден за игра в течение на срещата, жалбата отново трябва да бъде отправена в писмен вид до съдията, но този път от капитана на отбора, като капитанът на противниковия тим също присъства на предаването й.