Цяла Коста Рика празнува днес победата на националния отбор  по футбол над Уругвай снощи с 3:1, което стана първата сензация  на Световното първенство в Бразилия. Успехът е наречен  най-голямата победа във футболната история на страната и  иронизира противниците от Уругвай.

"Голям отбор, беден Уругвай, тръби от първа страница един от най-популярните вестници в централноамериканската страна Ла  Насион и по този начин отговори на уругвайските журналисти,  които си правиха нелепи шеги. В доста уругвайски медии преди  мача страната не беше наричана Коста Рика (богат бряг), а Коста  Побре (беден бряг). 

"Коста Рика записа най-голямата победа в историята си!  Исторически успех!, се вижда в онлайн-изданието Диарио Екстра,  като е илюстриран този текст със снимки на празнуващи  костарикански фенове по улиците на столицата Сан Хосе. В Бразилия пък хилядите фенове на отбора не се уплашиха от  дъжда и си направиха сериозно парти на брега на океана във  Форталеза.

"Ние знаем, че имаме добър отбор. Може и да не са наистина  най-добрите в света, но никога не сме вярвали, че ще ни подарят  тази емоция, коментира Родриго Матаморос, който ще подкрепя  отбора и в следващия мач срещу Италия в Ресифе, както и в третия мач от група D c Англия в Бело Оризонте. Повечето от запалянковците вече боготворят Жоел Кямбъл,  който стана играч на мача с урусите и вкара първото попадение за отбора. 

"Той е от тези звезди, които могат да блестят и сами,  коментира друг фен- Хосе Бониля. Той е млад и най-доброто време  за него предстои. Видяхме как се представи на младежките  шампионати до сега и е време да го покаже и на Мондиала. До момента малката страна от Централна Америка може да се  похвали с победи над Шотландия и Швеция на Световното първенство през 1990-а година в Италия, когато отпадна във втория кръг от  Чехословакия. Другите важни футболни моменти са победа над  Бразилия с 3:0 през 1960-а година и над Италия с 1:0 през 1984-а година, но това са били междуконтинентални олимпийски  квалификации, което е далеч по-ниско ниво от Световното  първенство. С не повече от 4,5 милиона души население, Коста Рика може  да се похвали като страната с най-добър стандарт за живот.  Според заплатата и покупателната способност, която има местният  жител, Коста Рика е на 3-о място в двете Америки след САЩ и  Канада. Така и костариканците почти не емигрират в САЩ, докато  доста от съседните страни се местят в Богатия бряг за по-добри  заплати и живот./БТА