Отборът на Бразилия разочарова много във втория си мач от Световното първенство, след като стигна само до 0:0 срещу Мексико в група А. Двубоят, който противопостави двата тима, записали победи в първия кръг от груповата фаза, се превърна в частно шоу на вратаря Гилермо Очоа, който направи половин дузина решаващи намеси, за да съхрани ценната точка за своя тим. "Селесао" от своя страна игра без никаква скорост в атака и успя да застраши противника си единствено чрез статични положения.

Този път дори Неймар се вписа идеално в общия безличен тон на домакините, които със сигурност образуваха доста нерви на треньора си Луиш Фелипе Сколари. Футболистите в златисти екипи много трудно преодоляваха защитния вал на „ацтеките“, които не се посвениха да играят с петима в отбрана.

Въпреки всичко Бразилия остава на първо място в група А с 4 точки, колкото има и Мексико, но тимът на Мигел Ерера е с по-лоша голова разлика.

Още първите минути на мача загатнаха, че головите ситуации няма да бъдат много, тъй като и двата отбора не изглеждаха склонни да поемат излишни рискове. В 11-ата минута все пак „селесао“ демонстрира частица от класата си. Оскар се отскубна отляво и центрира с външен фалц към Фред, който стреля от едно докосване, но на сантиметри в аут покрай долния десен ъгъл. Дори и да бе отбелязал обаче, попадението нямаше да бъде зачетено, тъй като таранът на Флуминензе се намираше в засада.

Мексико постепенно събра увереност и в 24-ата минута Ектор Ерера почти изненада Жулио Сезар. Халфът на Порто шутира изненадващо отдясно от около 22 метра, вратарят на домакините отклони топката над гредата, но съдиите не забелязаха това и подновиха играта с удар от вратата.

Две минути по-късно стражът на „ацтеките“ блесна с феноменална реакция. Дани Алвеш стигна неуспешен опит за центриране на Неймар и от десния фланг сложи топката точно на главата на съотборника си в Барселона. „Десетката“ на Бразилия стреля умело с глава покрай Рафа Маркес, ала Гилермо Очоа се разпъна и с една ръка боксира встрани.

До самия край на първата част нови любопитни епизоди нямаше, преди Паулиньо да изпусне невероятна възможност. Неймар изсипа топката от фаул към наказателното поле, където мексиканците отново не играха добре и позволиха на Тиаго Силва да отклони към играча на Тотнъм. Той остана сам срещу Очоа, но от 6-7 метра шутира право в тялото на вратаря.

На почивката Сколари реши да усили офанзивната мощ на своя тим и замени анонимния Рамирес с Бернард. Дребничкият атакуващ халф можеше още с първия си досег до топката да запише асистенция, след като се измъкна зад гърба на защитата отдясно и пробва да центрира към Неймар. Във вратарското поле обаче Франсиско Родригес бе позициониран правилно и с плонж изчисти кълбото в корнер.

Последваха няколко силни минути за мексиканците, които на три пъти обстрелваха Жулио Сезар от дистанция. Хосе Васкес и Ектор Ерера пробваха късмета си, но нито един от тях не успя да намери очертанията на вратата.

В 63-ата минута Неймар беше близо до третия си гол в турнира, след като сам си спечели и изпълни пряк свободен удар от около 33 метра. Нападателят на Барселона шутира фалцово към горния десен ъгъл, Очоа плонжира, но навреме прецени, че топката ще излезе и прибра ръката си.

В 69-ата минута стражът на "ацтеките" блесна с поредното си геройство. Бернард отправи страхотно центриране от левия фланг, а на далечната греда Неймар укроти на гърди и от 7-8 метра стреля мощно с левия крак. Очоа внимаваше и с тяло блокира изстрела, който иначе влиташе в долния му ляв ъгъл.

Пет минути преди края Бразилия можеше да наруши нулевото равенство след поредното статично положение. Неймар центрира много добре от фаул, а защитата пред Очоа го остава сам срещу Тиаго Силва. Капитанът на домакините стреля мощно с глава от около 4-5 метра, но стражът на "ацтеките" с две ръце боксира далеч от голлинията.

Мексиканците съвсем можеха да сащисат своя домакин в добавеното време на срещата. Тогава резервата Раул Хименес се измъкна отдясно в наказателното поле и стреля към далечния ъгъл. Бдителният Жулио Сезар обаче се намеси вещо и изби топката.

В последния си мач от групата "селесао" ще се изправи срещу Камерун, докато Мексико се нуждае от само точка срещу Хърватия, за да продължи във фазата на елиминациите.

БРАЗИЛИЯ – МЕКСИКО 0:0

Бразилия (4-2-3-1): Жулио Сезар – Даниел Алвеш, Тиаго Силва /к/, Давид Луис, Марсело – Паулиньо, Луис Густаво – Рамирес (46' - Бернард), Оскар (84' - Вилиан), Неймар – Фред (68' - Жо)

Селекционер: Луиш Фелипе Сколари

Мексико (5-3-2-): Гилермо Очоа – Паул Агилар, Франсиско Силва, Рафаел Маркес /к/, Ектор Морено, Мигел Лаюн – Ектор Ерера (76' - Марко Фабиан), Хосе Васкес, Андрес Гуардадо – Джовани дос Сантос (84' - Раул Хименес), Орибе Пералта (74' - Хавиер Ернандес)

Селекционер: Мигер Ерера