ЕЩАДИО МИНЕЙРАО

построен: 1965 г.

капацитет: 62 547 места

Това е домът на елитните Атлетико Минейро и Крузейро, както и един от стадионите с най-ярка следа в бразилската футболна история. Проектът за построяването му датира от 1940 година, а самият строеж започва едва през 1959 година, като идеята да се даде алтернатива на „Ещадио Индепенсия“, който по онова време е главният стадион на града. Макар целият процес да протича под строг контрол, до последно инженерите не са сигурни, че плановете им ще се осъществят. Теглят се заеми, с които да се компенсират забавянията и недостатъчното оборудване на работниците. Ключова за крайния успех е намесата на губернатора Магалеш Пинто.

Първоначалният му капацитет е за 130 хиляди души и се запазва чак до началото на 90-те години от миналия век. Дебютът на „Минейрао“ е на 5 септември 1965 година с мач между сборен тим на щата Минас Жерайс и аржентинският гранд Ривър Плейт (1:0).

Рекордът по посещаемост на съоръжението е от 132 834 зрители и е поставен през 1997 година на мач между Крузейро и Вила Нова.

Още с кандидатирането си за Мондиал 2014 година бразилските организатори са наясно, че „Минейрао“ трябва да премине сериозна реконструкция. Веднага е разработен проект за модернизация на долните етажи, увеличаване на покрива и други модернизации, благодарение на които да се удовлетворят изискванията на ФИФА. В резултат равнището на терена е понижено и е подобрен достъпа до съоръжението. Чрез специална система стадионът може да събира до 6,27 милиона литра дъждовна вода, която да бъде използвана за различни нужди.

Реновирането трае 36 месеца и е завършено през декември 2012 година. Първият футболен мач на повторно открития стадион се играе на 13 февруари – приятелски мач между местните съперници Атлетико Минейро и Крузейро.

„Минейрао“ ще посрещне 6 мача от 20-ото Световно първенство – четири от груповата фаза, един осминафинал и един полуфинал.

Мачове:

14 юни: Колумбия-Гърция, 19 ч. (Група C)

17 юни: Белгия-Алжир, 19 ч. (Група H)

21 юни: Аржентина-Иран, 19 ч. (Група F)

24 юни: Коста Рика-Англия, 19 ч. (Група D)

28 юни: Осминафинал, 1A-2B, 19 ч.

8 юли: Полуфинал, победител мач №57-победител мач №58, 23 ч.