Дидие Дрогба започна мача срещу Япония на пейката, но след появата си на терена през второто полувреме, вдъхнови обрат, и Кот Д`Ивоар победи с 2:1.

Африканският тим изоставаше с 0:1 до влизането на Дрогба, и само за минути сътвори фантастичен обрат, до 2:1.

Така в група С Колумбия и Кот Д`Ивоар взеха победи в първите срещи.

Кот Д`Ивоар превъзхождаше Япония почти напълно в 90-те минути на стадиона в Ресифе. Въпреки че допусна първи гол, тимът на "слоновете" изпусна почти две дузини възможности да изравни още преди почивката, а след това и да обърне още по-рано резултата.

Сабри Ламуши започна с доста предпазлив състав, оставяйки Дрогба, както и болния доскоро Коло Туре на скамейката. Така през първото полувреме, макар и изключително опасни, футболистите на Кот Д`Ивоар играеха много разпиляно, и се губеха в добре подредената защита на Япония.

Футболистите от Азия от своя страна едва дочакаха първото попадение, за да се приберат изцяло в задни позиции, да се престроят и да очакват атаките на съперника.

В 15-та минута японците сътвориха първо чисто голово положение, и само минута по-късно откриха и резултата. Кейсуке Хонда се разписа, след като бе изпуснат от защитата на Кот Д`Ивоар, и шутира мощно с левия крак от десетина метра.

След 25-та минута африканците вече съвсем се бяха съвзели от шока да допуснат ранен гол, и превзеха половината на Япония. Положенията започнаха да се нижат едно след друго, с добри изяви на Уилфрид Бони и доста старания на Яя Туре.

Дъждът започна да вали над Ресифе още в това първо полувреме, и затрудняваше максимално и двата отбора.

Туре претендираше за дузпа в 28-та минута, когато проби отляво, стигна почти до аутлинията, и бе добре затворен от защитата. Топката срещна ръката на Хасебе, но дистанцията бе много малка.

Точно половин час игра по-късно отново Туре искаше наказателен удар, когато бе задържан в пеналта от Йошида. Японският защитник не успя да направи добър шпагат, не стигна до топката, и Туре впоследствие падна в наказателното поле, но арбитърът не отсъди нищо.

Когато Дидие Дрогба се появи готов за влизане край страничната линия, оживи не само съотборниците си, но и всички фенове на стадиона. в 62-та минута Серей Дие отстъпи мястото си на Дрогба.

Талантът Серж Орие бе другият, предизвикал обрата, с двете си асистенции. В 64-та минута Орие центрира право на главата на Бони, и той изравни. 100 секунди по-късно, пак Орие центрира отдясно, а този път на другия край бе Жервиньо, и той се разписа също с глава, за 2:1.

В последните 20-тина минути Алберто Дзакерони опита промени в състава, но без успех.

Въпреки че това е едва първият мач, футболистите на Кот Д`Ивоар изглеждаха уморени в края на двубоя, но тежките условия изтощиха и Япония, и никой не опита финален щурм.
Дрогба и Калу тормозиха до последно Кавашима, но в крайна сметка Кот Д`Ивоар успя да задържи достатъчния аванс, за да прибере три точки.

"Итайпава Арена Пернамбуко" , Ресифе

Кот Д`Ивоар: Бари, Бока (Джакпа 75), Зокора, Калу, Тиоте, Жервиньо, Уилфрид Бони (Я Конан 85), Орие, Яя Туре, Дие Серей (Дрогба 62), Бамба.

Япония: Кавашима, Учида, Хонда, Нагатомо, Моришиге, Оказаки, Кагава (Какитани 86), Ямагучи, Хасебе (Едно 54), Осако (Окубо 67), Йошида.