Ден преди началото на Световното първенство по футбол в  Бразилия президентката на страната Дилма Русеф предупреди, че  няма да се допусне проявите на вандализъм на малцина да попречат на мнозинството да се забавлява по време на Мондиала, предаде  Франс прес. Световното първенство по футбол "е национално събитие. Ние  сме демократична страна и ще спазваме правото на хората да  демонстрират. Няма обаче да има и най-малка толерантност към  тези, които извършват прояви на вандализъм или пречат на правото на мнозинството да се радват на Световната купа", каза Русеф. "Ще гарантираме сигурността на тези, които ни идват на  гости, както и на бразилците", подчерта президентката.

Около 157 000 полицаи и военни ще се грижат за безопасността на играчите, властите и запалянковците по време на Мондиала,  който започва утре с мача Бразилия-Хърватия в Сао Пауло.

Редица демонстрации против Мондиала са свикани чрез  социалните мрежи в дните на мачове в редица градове на Бразилия. Очаква се 200-милионна Бразилия да посрещне 600 000  чуждестранни туристи, които ще се прибавят към трите милиона  бразилци в 12-те града, където ще се играят мачове. През юни 2013 г. милиони бразилци преминаха в шествия по  улиците на големите градове по време на Купата на конфедерациите с искания за подобряване на обществените услуги и за да  протестират срещу изразходването на 11 милиарда долара за  Мондиала, припомня АФП.