Германия показа, че не влиза в уговорки и победи националния отбор на САЩ, воден от бившия му селекционер Юрген Клинсман. Бундестима взе успеха с 1:0, като равенството гарантираше класиране и на двата тима напред и всички очакваха мачът да свърши така, но явно не Йоги Льов и момчетата му. 

Томас Мюлер отбеляза четвъртия си гол на Световното в 55-та минута, за да донесе трите точки. Така той се изравни на върха при голмайсторите с Лео Меси и Неймар с по 4 попадения. 

Въпреки че равенството устройваше и двата тима, германците решиха да не оставят нищо на случайността и се втурнаха напред от самото начало. Те правеха опасни атаки по двата фланга, но защитата на американците се справяше. 

Когато отбраната на водения от Юрген Клинсман не успяваше да се справи с набезите на Бунестима, последна преграда пред опасностите беше Тим Хауърд, който се представи блестящо преди почивката. 

Чистите положения бяха твърде малко. Най-хубавото от тях се откри пред Месут Йозил в 36-та минута, когато беше оставен непокрит на около 15 метра от голлинията. Ударът му обаче беше слаб и Хауърд улови. 

Американците предпочитаха да действат на контраатака, но нямаха много шансове. Само Греъм Зуси отправи опасен удар към Мануел Нойер, но топката прелетя над вратата. В останалите случаи, ударите на американските нападатели летяха встрани от вратата. 

Йоаким Льов реши да не оставя нещата така и още на почивката смени Лукас Подолски с Мирослав Клозе. Голмайсторът в историята на Бундестима започна настървено да търси попадението и пропиля две положения още в началото на втората част. 

При второто Бастиян Швайнщайгер сложи топката на главата му, но ударът на Миро беше слаб и топката мина на няколко сантиметра встрани от вратата. Но натискът на американците се усещаше все по-ясно и даде резултат в 55-та минута. 

Тогава след центриране от корнер Пер Мертезакер стреля опасно с глава, но Тим Хауърд виртуозно изби. Топката обаче попадна на крака на Томас Мюлер на границите на наказателното поле, който с мощен и неспасяем удар прати топката в мрежата за 1:0. 

 

След този гол очакванията бяха американците да се втурнат в атака, за да постигнат попадението, което ги класираше в следващата фаза. Техните опити да затруднят Мануел Нойер обаче бяха доста анемични и на практика не застрашиха стража на Бундестима. 

Германците от своя страна пресираха противника в центъра на терена и трудно допускаха опасности, освен от някои статични положения. Клозе и Мюлер пък опитваха да затрудняват Тим Хауърд, но и те нямаха късмет да реализират второ попадение. 

Те не изпускаха юздите на случващото се на терена и дълго време не се виждаше как американците могат да отбележат гола на спокойствието за тях. Опитите на момчетата на Клинсман да атакуват бяха пресичани още в зародиш от гъвкавата халфова линия на Бундестима. 

До края така и не се получи нещо застрашително за Мануел Нойер, ако изключим контрата в последната минута, при която Филип Лам изби в последния момент удар на Алехандро Бедоя. Така Германия взе победата, с която завоюва първата позиция в групата. Американците, макар и да паднаха, запазиха второто място и също са на осминафинал. 

САЩ: Тим Хауърд, Мат Беслър, Омар Гонзалес, Фабиан Джонсън, Майкъл Брадли, Кайл Бекерман, ДаМаркъс Бийзли, Брад Дейвис, Джърмейн Джоунс, Греъм Зуси, Клинт Демпси;

Германия: Мануел Нойер, Филип Лам, Матс Хумелс, Пер Мертезакер, Джером Боатенг, Бенедикт Хьоведес, Месут Йозил, Бастиян Швайнщайгер, Тони Кроос, Томас Мюлер, Лукас Подолски.