Отборът на Алжир написа златна страница във футболната си история, след като с 1:1 срещу Русия в последния си мач от груповата фаза се класира на осминафиналите на Световното в Бразилия. Това е първото им достигане до елиминации в световни финали, като там играчите на Вахид Халилходжич ще срещнат Германия.

„Пустинните лисици“ финишират на второто място с 4 точки от трите си мача, които бяха достатъчни, за да ги превърнат в едва втория африкански осминафиналист на Световното (след Нигерия). Първата позиция остана за фаворита Белгия, който приключи с пълен актив от 9 точки, докато Русия (2 точки) и Южна Корея (1 точка) финишират съответно трети и четвърти.

Мачът стартира чудесно за Русия, след като отборът на Фабио Капело успя да поведе в резултата буквално с първото си положение. В 6-ата минута левият бек Дмитрий Комбаров се включи чудесно в атака и бе оставен да центрира необезпокояван към точката на дузпата. Там Белкалем и Рафик Халиш тотално бяха забравили Александър Кокорин и 19-годишният младок с атрактивен удар с глава прати топката неспасяемо в горния десен ъгъл на Райс М'Боли.

Алжир веднага опита да притисне съперника си, за да търси бързо изравняване, но въпреки това играта се запази изключително двуостра. Топката много бързо прекосяваше пространството от едното наказателно поле до другото, ала без да се стига до сериозни положения.

Първият изгоден шанс за "пустинните лисици" дойде чак в 30-ата минута, когато Рафик Халиш се пребори на близката греда за едно центриране от корнер. Защитникът отклони кълбото високо зад гърба си, а на 7-8 метра от вратата Ислам Слимани бе оставен непокрит да стреля с глава. Таранът много добре насочи изстрела си към горния ляв ъгъл, ала Игор Акинфеев с чудесен рефлекс изби над гредата.

Стражът на Русия спря нападателя още веднъж преди почивката и пак след центриране от корнер. Фегули успя да намери Слимани, който надскочи двама руски футболисти, за да стреля с глава. Таранът на Спортинг Лисабон обаче не насочи топката по най-добрия начин и я прати право в ръцете на Акинфеев.

Второто полувреме като нищо можеше да почне с нов ранен гол за Русия. Поредица от двойни подавания пред дъгата позволи на Александър Самедов да излезе очи в очи с Райс М'Боли. Крилото пробва да плъзне топката в долния ляв ъгъл, ала стражът на родния ЦСКА с изумителен рефлекс парира удара.

Алжир не се стресна и успя да притисне руснаците в собствената им половина. Резултатът от това не закъсня и в 60-ата минута Ислам Слимани отбеляза втория си гол в турнира. Джабу се пребори за топката с Алексей Козлов вдясно от наказателното поле на "сборная" и спечели нарушение. Брахими завъртя кълбото към далечната греда, Акинфеев се размина и не успя да избие, за да може Слимани с глава да прониже празната врата - 1:1.

Почти веднага африканците можеха да стигнат до пълен обрат при една бърза атака отляво в 63-ата минута. Брахими получи и веднага подаде към Джабу, който се стрелна с топката към наказателното поле. Крилото опита тежък шут с външен фалц, без да затрудни Акинфеев.

В 70-ата минута М'Боли отново бе на висота, след като Кержаков се измъкна отдясно и веднага стреля остро по диагонала в търсене на далечния ъгъл. Стражът на Алжир обаче реагира светкавично и закова топката пред голлинията си.

До края на мача Русия иззе инициативата, но разчиташе предимно на изритани топки към вратата на противника, които ставаха лесна плячка за защитата пред М'Боли. Нервите взеха връх към края, когато неизползваната резерва на алжирците Лаиасин Кадамуро си изкара жълт картон за разкарване на топката.

Въпреки четириминутното продължение на срещата "сборная" не сътвори нищо запомнящо се в атака и логично напуска Мондиала с приведена глава.

Срещата можете да коментирате и в нашия форум ТУК!

АЛЖИР – РУСИЯ 1:1

0:1 Александър Кокорин 6'

1:1 Ислам Слимани 60'

Алжир (4-2-3-1): Райс М'Боли – Аиса Манди, Есаид Белкалем, Рафик Халиш, Джамел Месба – Карл Меджани, Набил Бенталеб – Софиан Фегули, Ясин Брахими (71' - Хасан Йебда), Абделмумен Джабу (76' - Набил Гилас) – Ислам Слимани (90' - Ел Судани)

Селекционер: Вахид Халилходжич

Русия (4-4-2): Игор Акинфеев – Алексей Козлов, Василий Березуцкий, Сергей Игнашевич, Дмитрий Комбаров – Виктор Файзулин, Олег Шатов (67' - Алан Дзагоев), Денис Глушаков (46' - Игор Денисов), Александър Самедов – Александър Кокорин, Александър Кержаков (81' - Максим Канунников)

Селекционер: Фабио Капело

Главен съдия: Джунейт Чакър (Турция)

Стадион: Арена да Байшада (Куритиба)