За втори път в историята на Световните първенства по футбол двама братя ще излязат един срещу друг, всеки в защита на честта на своята нация. Донякъде не е изненадващо, но замесените са същите, които поставиха прецедента преди четири години в Република Южна Африка – Кевин-Принс и Джером Боатенг.

Макар и двамата да са родени в Берлин (от различни майки), през 2009 година Кевин-Принс избира да защитава цветовете на Гана – родината на неговия баща. Тогава ексцентричният полузащитник е обезверен от липсата на шансове за изява в „бундестима“, макар заедно с Джером да имат по един мач за младежката формация на Германия.

В събота от 22 часа наше време на „Ещадио Кастелао“ двамата отново ще влязат в пряк сблъсък, след като на 23 юни 2010 година германците победиха „черните звезди“ с 1:0 в Йоханесбург отново в груповата фаза на Световното първенство. Тогава и Джером, и Кевин-Принс бяха титуляри, а страстите помежду им се бяха поизострили след като с брутално влизане играещият за Гана полубрат контузи Михаел Балак точно преди Световното.

Сега отношенията им са доста по-добри, като двамата поддържат връзка редовно по телефона. „Напоследък обаче не контактуваме много, всеки от нас се концентрира върху собствените си цели“, уточнява Джером. Около неговото участие в мача витае известно съмнение, тъй като 25-годишният играч на Байерн Мюнхен получи удар в дясната ръка, но се счита, че ще бъде на линия.

Кевин-Принс пък изненадващо не попадна сред титулярите на Гана за първия мач със САЩ и наставникът Куеси Апия изтърпя доста критики за това си решение след загубата с 1:2. Сега халфът на Шалке 04 е настроен за битка. „Това е като в древен Рим. Ще има хора около терена, които ще искат да видят как двата отбора се нападат един друг. Тимът, който иска повече успеха, ще спечели, а ние смятаме да се борим до смърт срещу Германия“, каза Кевин-Принс.

„Вярно е, че с Джером сме имали своите спорове преди. Сега това ще бъде най-лесния мач за мен. Каквото и да се случи, аз мога само да спечеля. Единственото ми желание е никой от нас да не пострада“, допълни по-големият от братята Боатенг.