Световният шампион Испания е детрониран! „Ла фурия роха” отпадна безславно от Световното първенство в Бразилия. Испанците разочароваха със своето представяне и съвсем заслужено се сбогуват с Мондиала след две загуби и само един отбелязан гол. Футболът ще има своя нов световен шампион на 13-и юли!

В Бразилия, Испания изневери на своя успешен стил „тики-така”, който бе взаимстван от Барселона през последните шест години и който донесе тази слава на „Ла фурия роха”. Испания спечели две европейски титли и едно световно отличие именно благодарение на този стил на игра, благодарение на играчите от Барселона, благодарение на фалшивата деветка, благодарение на бързите крила, благодарение на офанзивния стил на игра, благодарение на дългото притежание на топката.

В Бразилия Висенте дел Боске реши да изневери на този стил. Той направи няколко, на пръв поглед само козметични промени, но те бяха достатъчни, за да провалят испанския отбор. Дел Боске смени фалшивата деветка с Диего Коща, но бразилецът изобщо не впечатли. Той бе чакан с голямо нетърпение, но не успя да изпълни големите надежди. Националният селекционер на Испания промени и тактиката от 4-3-3, на 4-2-3-1. Испанците заиграха с двама дефанзивни халфове, а от това загуби динамичността в играта им. Възпитаниците на Дел Боске бавно изнасяха топката, бяха лесно разгадаеми и липсваше скорост в отиграванията им. По този начин Испания загуби доминацията си върху владеенето на топката, високата преса липсваше, а извеждащите подавания останаха само задължение на Андрес Иниеста. В същото време Иниеста трябваше да покрива левия фланг и да вкарва и острота в атаките. Давид Силва лиспваше и в двата мача на Испания. Той получи безплатната възможност да гледа два мача на Световното първенство от вип местата. Играчът на Манчестър Сити не успя да придаде нито скорост, нито идеи по десния фланг на нападението. Липсата на Хесус Навас се оказа решаваща, а включването на Педро в мача срещу Холандия закъсняло. Срещу Чили бързоногият футболист не получи никаква подкрепа от Диего Коща, нито от халфовете в отбора. В двубоя срещу чилийците Дел Боске остави извън титулярния състав Шави Ернандес и Жерар Пике. Видя се, че не това е проблемът. Срещу Чили, Испания игра дезорганизирано, безидейно, а на терена само един футболист в лицето на Андрес Иниеста се опитваше, както да гради, така и да завършва атаките на отбора. Това обаче е трудно постижимо. Андрес Иниеста единствен защити реномето си, но само той не стига. Една птичка пролет не прави.

Испания изневери на своя стил и без „тики-така” стигна до отпадане в груповата фаза на Световното първенство в Бразилия. Сега на дневен ред стои въпросът, дали Дел Боске ще остане начело на Испания,, или ще има нов треньор, който ще го наследи.

Факт е, че опитите за промяна на стила на игра не само се оказаха неуспешни, а те провалиха отбора.

С отпадането на Испания от Световното първенство в Бразилия приключи един цикъл в историята не само на европейския, но и на световния футбол. Испания остава в историята със своите постижения през последните шест години и тези успехи няма как да бъдат отнети на играчите, които ги постигнаха. Те остават част от историята, защото лично те я писаха.

В Испания задуха вятърът на промяната. Идва ред на новото поколение талантливи испански футболисти. В състава на испанците ще има промени във всяка една линия, от вратарския пост до централния нападател. Икер Касияс, Хосе Рейна, Шави Ернандес, Чаби Алонсо, Давид Вия са само част от играчите, които отпадат от сметките на следващия испански треньор за Евро 2016. Своя шанс трябва да получат Давид де Хеа, Тиаго Алкантара, Иско, Шави Мартинес, Мартин Монтоя, Иниго Мартинес, Андер Ерера, Коке, Икер Муниаин, Серхи Роберто, Рафа Алкантара и др. Испания има голям потенциал и успехите бързо могат отново да бъдат постигнати стига да бъде намерена точната формула и стил на игра. Дали Испания ще се върне към „тики-така” или ще търси нов начин на развитие?