Аржентина постигна пета поредна победа на Световното първенство в Бразилия и се класира на полуфиналите. „Гаучосите“ записаха пети пореден успех с един гол разлика. Аржентина надделя много трудно с 1:0 срещу Белгия на стадион „Мане Гаринча“ в бразилската столица, като „червените дяволи“ се представиха изключително достойно.

Аржентина имаше надмощие още в самото начало на мача и в 4-та минута Лионел Меси пусна перфектен пас към Есекиел Лавеци, който навлезе в наказателното поле на Белгия и се опита да намери Гонсало Игуаин, но пасът му бе неточен.

Аржентина поведе с 1:0 в 8-та минута. След груба грешка в защитата на Белгия, Лионел Меси отне топката от Венсан Компани и подаде към Анхел ди Мария. След това кълбото стигна до Гонсало Игуаин, който с прецизен удар изпрати топката в долния десен ъгъл на вратата на Тибо Куртоа. 

Кевин де Брюин пробва далечен удар в 26-та минута, но ударът му бе спасен от Серхио Ромеро.

В 29-та минута Лионел Меси за пореден път доказа гениалността си, след като пусна перфектен пас към Анхел ди Мария, който се измъкна първоначално от Венсан Компани, но след това ударът му бе блокиран. Ди Мария обаче получи контузия след удара и в 33-та минута бе заменен принудително от Енцо Перес.

Аржентина можеше да удвои преднината си в 41-та минута, когато Лионел Меси направи за смях трима съперникови, а в крайна сметка бе фаулиран доста грубо от Маруан Фелаини на границата на наказателното поле на Белгия. Меси след това стреля от фаула, но изпрати топката на педя над напречната греда на вратата на Тибо Куртоа.

Единственото по-сериозно положение пред вратата на Серхио Ромеро през първото полувреме бе в 43-та минута, когато Ян Вертонген центрира в наказателното поле на Аржентина, след което Кевин Миралас се измъкна от защитата на "гаучосите" и стреля с глава, но топката премина в страни от десния стълб.

„Гаучосите“ направиха опасна атака в 52-та минута, когато Гонсало Игуаин направи добър пробив, финтира Тоби Алдервейрелд, след което стреля, но топката рикошира в крака на Ван Буйтен и премина в опасно близост в страни от десния стълб на вратата на Тибо Куртоа и излезе в корнер.

Гонсало Игуаин направи невероятен пропуск в 56-та минута. Той преодоля Венсан Компани и Аксел Витсел, след което навлезе в наказателното поле на Белгия и стреля опасно, но топката срещна напречната греда на вратата на Тибо Куртоа.

Треньорът на Белгия се опита да промени играта на водения от него отбор и направи две промени в 60-та минута, след като извади от игра Кевин Миралас и Дивок Ориги, а на терена се появиха Дрийс Мертенс и Ромелу Лукаку.

В заключителните секунди на срещата Лионел Меси излезе сам срещу Тибо Куртоа, но белгийският вратар отново демонстрира невероятните си умения и спаси удара на звездата на Аржентина.

В края Белгия можеше да стигне до изравнителен гол. Дрийс Мертенс подаде перфектно към Ромелу Лукаку, който обаче не успя да стреля, а Есекиел Гарай успя да избие топката. Аксел Витсел след това стреля от границата на наказателното поле на Аржентина, но неточно над напречната греда в аут.

Така Аржентина се класира за полуфинала на Световното първенство, докато Белгия отпадна.  

Аржентина: 1. Серхио Ромеро, 4. Пабло Сабалета, 15. Мартин Демикелис, 2. Есекиел Гарай, 23. Хосе Басанта, 6. Лукас Биля, 14. Хавиер Масчерано, 7. Анхел Ди Мария, 22. Есекиел Лавеци, 10. Лионел Меси, 9. Гонсало Игуаин

Белгия: 1. Тибо Куртоа, 2. Тоби Алдервейрелд, 15. Даниел ван Буйтен, 4. Венсан Компани, 5. Ян Вертонген, 6. Аксел Витсел, 8. Маруан Фелаини, 7. Кевин Де Брюин, 11. Кевин Миралас, 10. Еден Азар, 17. Дивок Ориги