АРЕНА ПЕРНАМБУКО

построен: 2013 г.

капацитет: 44 248 места

Не за първи път Ресифе ще бъде част от магията на Световното първенство по футбол. Градът от източното крайбрежие на Бразилия за последно е посрещал мач от такава величина по време на Мондиал 1950 (Чили побеждава САЩ с 5:2 на стадион „Иля до Рерито“). През лятото на 2014 година погледите обаче ще бъдат насочени изцяло към „Арена Пернамбуко“.

Строежът на стадиона започва през 2011 година и коства почти 163 милиона евро. Футболната арена е част от комплекс, който включва ресторанти, шопинг центрове и кина, а от местното летище го делят само 19 километра. Проектът има за цел да съживи окръг Гранде Ресифе, чиято икономика запада през последните години. Стадионът притежава и собствена соларна електрическа централа с мощност от 1 мегават. Когато централата не трябва да поема нуждите на стадиона, тя ще може да захранва с електрически ток средно 6000 жители.

Дейностите по изграждането са финансирани от публично-частно партньорство между щата Пернамбуко  и консорциум, оглавяван от строителната фирма „Одербрехт“. Официално стадионът е открит на 22 май 2013 година с приятелски мач между местния Наутико и португалският град Спортинг Лисабон. Скоро след това правата върху името на стадиона са продадени на бразилската бирена компания „Итайпава“.

След края на Световното първенство в страната, от което „Арена Пернамбуко“ ще приеме четири мача от груповата фаза и един осминафинал, съоръжението ще бъде използвано както за домакинските срещи на Наутико, така и за други мероприятия.

Мачове:

15 юни: Кот Д’Ивоар-Япония, 4 ч. (Група C)

20 юни: Италия-Коста Рика, 19 ч. (Група D)

23 юни: Хърватия-Мексико, 23 ч. (Група A)

26 юни: САЩ-Германия, 19 ч. (Група G)

29 юни: Осминафинал, 1D-2C, 23 ч.