АРЕНА ПАНТАНАЛ

построен: 2014 г.

капацитет: 42 986 места

Намирайки се в пряк досег с флората и фауната в региона, още като проект „Арена Пантанал“ демонстрира загриженост към устойчивото развитие на околната среда. Стадионът заменя доста остарелия „Ещадио Жозе Фрагели“ (по-известен като „Вердао“) , който е разрушен през 2010 година, за да даде път на своя наследник. При изграждането на последния е използван дървен материал, който има сертифициран произход, а всички отпадъци са били рециклирани и използвани отново в процеса на строежа.  Също така състоянието на почвата и въздухът около съоръжението са под постоянен мониторинг.

Забавянията в строителните работи изтласкват крайния срок все по-напред през 2013 година, за да стане ясно, че първоначалният план няма да бъде осъществен. Довършването на стадиона продължи почти до края на април.

За Световното първенство в Бразилия капацитетът на стадиона ще бъде почти 43 хиляди души, но след края на турнира 15 хиляди от седалките ще бъдат премахнати. За целта ще бъдат разглобени горните части на секторите зад двете врати, което няма да бъде проблем заради адаптивната структура на стадиона.

Една от забележителностите на „Арена Пантанал“, който ще приеме 4 мача от Мондиал 2014, ще бъдат разположените в четирите края на игрището дървета.

Мачове:

14 юни: Чили-Австралия, 1 ч. (Група B)

18 юни: Русия-Южна Корея, 1 ч. (Група H)

22 юни: Нигерия-Босна и Херцеговина, 1 ч. (Група F)

24 юни: Япония-Колумбия, 23 ч. (Група C)