АРЕНА ДА БАЙШАДА

построен: 1914 г.

капацитет: 41 456 места

Домът на Атлетико Паранензе е столетникът на Световното първенство в Бразилия. Стадионът, чието оригинално название е „Ещадио Жоаким Америко Гимараеш“, се открива пред света през далечната 1914 година, като е построен върху бившият барутен склад на държавната армия. Първият мач на него се изиграва през септември, като Фламенго разбива Интернасионал със 7:1.

През 70-те години съоръжението е затворено, за да отвори врати отново през 1984 година. В края на последната декада на ХХ век се взима решение да бъде разрушен и през юни 1999 година арената лъсва с чисто нова осанка. Естествено, организира се повторен дебютен мач, който завършва с победа за Атлетико Паранензе срещу парагвайския Серо Портеньо с 2:1.

Рекордът за посещаемост от 31 740 зрители е поставен на 16 декември 2001 година при успеха на „ураганите“ над Сао Каетано с 4:2 (първи мач от финалната серия на бразилския шампионат за онази година).

Макар да минава за един от най-престижните и модерни стадиони в страната, след включването му в списъка за Мондиал 2014, той преминава през поредна реконструкция, за да отговаря на изискванията, поставени от ФИФА. По план тя трябва да бъде завършена през 2012 година, но строителните работи започват едва в края на 2011-а, заради което „Арена да Байшада“ е готов чак в началото на 2014. Модернизацията можеше да приключи по-рано, но през октомври 2013-а. Бразилският трудов трибунал замразява строежа за известно време поради огромен брой нарушения в изискванията за безопасност.  Нещата отиват по-далеч – през януари тази година генералният секретар на ФИФА Жером Валке заплаши организаторите, че съоръжението може да бъде извадено от листата на Мондиала, ако не покаже напредък. Окончателният краен срок обаче е спазен и стадионът получава „зелена светлина“. Общата стойност на ремонта надхвърля 77 милиона евро.

Резултатът обаче е стадион, който може да приеме над 40 хиляди души публика. Увеличеният капацитет се дължи на добавени седалки паралелно по дължина на терена. Стадионът се сдобива и с нов сгъваем покрив, под който ще се изиграят четири мача от турнира.

Мачове:

16 юни: Иран-Нигерия, 22 ч. (Група F)

21 юни: Хондурас-Еквадор, 1 ч. (Група E)

23 юни: Австралия-Испания, 19 ч. (Група B)

26 юни: Алжир-Русия, 23 ч. (Група H)