АРЕНА АМАЗОНИЯ

построен: 2013 г.

капацитет: 42 374 места

Базиран в Северозападна Бразилия, в близост до река Амазонка и в центъра на най-голямата тропическа гора в света, „Арена Амазония“ предлага впечатляваща визия, която се различава драстично от останалите градове-домакини по източното крайбрежие, които ще приемат мачове от турнира.

Характерните за областта особености са оказали огромно влияние върху дизайна на съоръжението. Привлекателните пресечени структури много наподобяват известните сламени кошници, които са традиционен занаят за местното население, а опазването на горите около Амазонка е залегнало дълбоко при плановете за строежа. Дъждовна вода се използва както в тоалетните на стадиона, така и за поливането на тревното покритие, а обилната слънчева светлина ще осигури на „Арена Амазония“ постоянен възобновим енергиен източник.

Трудности при издигането на съоръжението не липсваха, като през декември 2013 година двама от работниците загубиха животите си. Бразилският съд временно прекрати строителните работи, а съоръжението бе официално открито на 9 март 2014 година. Довършителните дейности по него продължиха почти до края на февруари, за да може стадионът да приеме мача за Купата на страната между отборите на Насионал и Ремо.

Освен с места за малко над 42 хиляди души, „Арена Амазония“ разполага и с подземен паркинг, а придвижването до стадиона може да става със специални автобусни и трамвайни линии. След края на Световното първенство, стадионът ще продължи да привлича туристи, като приема концерти и различни културни събития. Любопитно е да се отбележи, че в края на 2013 година правосъдната система в страната предложи струващото 207 милиона евро съоръжение да бъде превърнато в разпределителен център за затворници. Като мотиви за идеята си, властите посочиха несигурното бъдеще на „Амазония“, тъй като градът с 2,5 милиона жители не разполага с отбор в елитния шампионат на страната.

Основното притеснение за футболистите и треньорите идват от екстремните жеги в Манаус. Селекционерът на Англия Рой Ходжсън разкритикува местоположението на „Арена Амазония“, където по ирония на съдбата жребият отреди неговият тим да изиграе откриващия си мач от груповата фаза. Съоръжението ще приеме общо 4 мача от Мондиал 2014.

Мачове:

15 юни: Англия-Италия, 1 ч. (Група D)

19 юни: Камерун-Хърватия, 1 ч. (Група А)

23 юни: САЩ- Португалия, 1 ч. (Група G)

25 юни: Хондурас-Швейцария, 23 ч. (Група Е)