Силна икономика = силен футбол! Много често тази теория е валидна по време на големите футболни първенства. На този етап, разбира се, без да сме видели всички участници на Мондиал 2010, именно немците впечатлиха най-много. Не само заради разгрома над Австралия. А, че германската икономика е силна, се видя дори във финалната фаза на световната финансова криза, когато именно Германия намери варианти как да издърпа за яката затъналата в тинята Гърция. С много нови, свежи инвестиции. И с влиятелен глас в Евросъюза за отпускането на гръцките помощи.

Но немската икономика е станала пример за подражание също и поради една важна причина. Сравнително поносимата толерантност към имигрантите. Според официалната статистика, 13% от населението не е с немски корени. Според неофициалната – може би около 20%. Германия е третата страна в света по брой на живеещи в страната имигранти, след САЩ и Русия. Но още веднъж – по-важното е напипаната формула за съвместно съжителство. В Швейцария забраниха стоежа на минарета, във Франция и Белгия също позволяват на самозабравили се политици да налагат крайно недемократичните си възгледи, което води до ограничаване правата на различни малцинства. Франция и Швейцария, въпреки че са на Мондиал 2010 изглеждат далеч по-вехти от Германия, а Белгия си играе контролки с България, тъй като едва ли скоро ще помирише световни футболни финали на живо. Иначе франсетата би трябвало все още да се благодарят, че в средата на миналия век още едно алжирско семейство е решило да се установи в Марсилия, където да се роди синът им Зинедин. 

Германия тръгна снощи с два „полски” гола. Лукаш Подолски и Миро Клозе днес са лидери в Бундестима, защото Германия е позволила преди години на техните родители да се чувстват добре в новата си родина. Въпреки че не вкара гол, може би най-идеен в мача срещу „озитата” бе Месут Йозил. Причината е същата. Той се чувства добре, както милиони свои от турски произход в Германия.

Четвъртият гол пък бе дело на родения в Санто Андре Бразилия Какау. Любопитното е, че кариерата му започва в съставения от турски имигранти отбор на Тюрк Гючю Мюнхен, където играе цели два сезона. В игра през второто полувреме се появи и Марио Гомес. Знаете – той има испански корени. Има и още поляци в тима на Льов – като един Троховски например. Там са още Сами Кедира /Тунис/, Джеръми Боатенг /Гана/, Марко Марин /Босна/, Сердар Ташчъ /Турция/, Денис Аого /Нигерия/...Може и да съм пропуснал някого.

Германия е силна на футбол, защото е силна като общество. Това просто е част от брънката.

А защо тогава Бразилия е № 1 в света ли, някой ще попита? Ами, най-вече, защото са талантливи. И може би защото едно 10% от големите им футболни фигури на целия 20 век са от...германско потекло! Какъв мислите, че е произходът на имена като Бауер, Мюлер, Фред, Алемао /което направо си означава „Немеца” на португалски/, Бисмарк и много други. Просто световната миграционна история си прави шегички...