УЕФА разследва военен поздрав от играчите на Турция по време на евроквалификациите им с Албания (1:0) и Франция (1:1).

Европейската футболна централа вече проверяваше поздрава, който е в подкрепа на турските сили, въвлечени в офанзивата на страната в населените с кюрди райони в северна Сирия. Нападателят на Евертън Ченк Тосун отбеляза победния гол в 90-та минута срещу Албания в петък в Истанбул и, заедно със съотборниците си, отправи поздрава пред привържениците на Турция. На „Стад дьо Франс“ в понеделник Оливие Жиру откри резултата за световните шампиони в 75-та минута, преди Каан Айхан да възстанови равенството за турците шест по-късно – той и съотборниците му отново нарушиха правилника на УЕФА и отправиха поздрава към гостуващите фенове.

Според правилника на УЕФА националните футболни асоциации могат да бъдат обект на дисциплинарни процедури за „употребата на жестове, думи, предмети или други способи за предаването на провокативно послание, което не е уместно за спортно събитие, в частност провокативни съобщения, които са политически, идеологически, религиозни или от обидно естество“. Тосун публикува своя снимка, в която заедно със съотборниците си отправя военния поздрав, в Инстаграм със следния текст: „За нашата нация, особено за тези, които рискуват живота си за нея“. От клубния му Евертън все още не са коментирали начина, по който той изрази радостта си и поста му в социалните мрежи.

„Беше назначен инспектор по етичните и дисциплинарни въпроси, който да започне разследване във връзка с потенциалното провокативно политическо поведение на играчи от националния отбор на Турската футболна федерация съответно за евроквалфикационните мачове с Албания на 11 октомври 2019 и Франция три дни по-късно“, съобщиха от УЕФА за Sky Sports. Турският спортен министър Мехмет Касапоглу защити начина, по който тимът отпразнува гола си в сблъсъка с Франция, отбелязвайки, че е лицемерно от страна на УЕФА да започва разследване, когато такова не бе стартирано срещу нападателя на „петлите“ Антоан Гризман, който поздрави президента на страната Еманюел Макрон. Междувременно, спортният министър на Франция Роксана Марасиняню призова за санкции от УЕФА след действията на Турция на „Стад дьо Франс“.

Турция води в група Н пред Франция заради по-добри показатели в преките мачове (2:0 в Турция и 1:1 във Франция) след шест победи, равенство и загуба. Турската футболна федерация публикува туит след мача с Албания миналата седмица, в който показа как играчите и треньорският щаб отправят поздрава в съблекалнята. В туита Федерацията написа, че тимът „посвещава успеха си на смелите войници“. В понеделник полузащитникът Ченк Шахин бе освободен от германския Санкт Паули след пост в Инстаграм, в който подкрепя турската офанзива в Сирия. „Ченк Шахин бе освободен от тренировки и професионални задължения с незабавен ефект“, споделиха от клуба в свое изявление.