Футболът винаги се е смятал за една от любимите игри на милиони хора из света. Всеки един човек се опитва да реализира детската си мечта, да стане професионален футболист, но много от тях просто поддържат форма, играейки за аматьорски отбори. Част от тях освен, че играят футбол, работят и по професията си, но говорим за играчи от отбори считани за джуджета на световната футболна карта.

Ето и част от националите, които защитават честта на родината, но имат и интересни професии, играейки за тъй наречените отбори-джуджета.

5. Ханес Тор Халдорсон (Исландия, Карабах) - успешен режисьор на клипове. Опитният исландски вратар се занимава от юношеството си с футбол, след сериозна травма се оттегля от футбола, но с упорити тренировки подписа договор с Бран. Извикан е в националния тим на Исландия за Евро 2016, а след това и за първенството на планетата през 2018, където спаси дузпа на Меси. Все пак в свободното си време продължава да снима клипове.

Халдорсон

източник: БГНЕС

4. Рой Чиполина (Гибралтар, Линкълн Ред Импс) – митничар на границата с Испания. Футболист на страна джудже, но доста горда футболна нация. Роден в Гибралтар в многодетно семейство. Стартира футболната си кариера в Линкс, но той доста рано разбира, че гибралтарския футбол не е гледан от хората и завършва висшето си образование. През 2006 година става митнически служител на границата с Испания. В свободното си време играе за Линкълн Ред Импс, където играе и до момента. На 31 години той реализира първия гол за страната си при поражението от Фарьорските острови с 1:4. В момента на 36 години има 36 мача за националния отбор на Гибралтар, а отборът играе все по-добре.

Рой Чиполина (вляво)

източник: БГНЕС

3. Карма Шедруп Тшеринг (Бутан, Тхимпку Сити) - пилот на самолет. Бутан е един от тимовете, които никога не са излизали на голямо първенство. Всички футболисти в страната имат основни професии, а футболът им е хоби.

29-годишният Тшеринг е пилот на самолет, а футболът му е просто хоби. Уби за пилот в родината си, като в момента работи по професията си в местна авиокомпания, лети в 6 страни в Азия като достига до 12 летища. Мечтае да играе в клуб, в Австралия.

2. Атли Грегерсен (Фарьорски острови, Викингур) - строител, заварчик. За своята дълга футболна кариера Грегерсен играе за доста клубове в страната си, както и в Дания и Шотландия. Стартира футболната си кариера през 2001 година в Рандерс (Дания), но след като не успява да се наложи се връща в местния Гота. През 2009 година подписва договор с Викингур, след което е забелязан от селекционера на Фарьорите и е извикан в националия отбор, където взима и капитанската лента. Занимава се със строителство и е заварчик. Има и любопитна случка около него, при повиквателна за националния отбор за мач с Гърция, работодателят му не го пуска заради неизпълнение на плана.

1. Хесус Рубио (Андора, Санта Колома) - овчар. Полузащитникът на Андора Хесус Рубио е възпитаник на андорския футбол. Роден в бедно семейство в сторицата Андора и е бил необходим за помощта на баща си при отглеждането на крави и овце. Професионалната си футболна кариера стартира в Испания за Андора, отбор, който се състезава по ниските дивизии на страната. След като финансирането на клуба спира, той се завръща в родината си и подписва договор със Санта Колома. За заниманието на играча става ясно след изказването на наставника на тима Марк Родригес Ребул след мача на Санта Колома с казахстанския Астана в турнира Лига Европа.

"Футболистите ни не могат да тренират всеки ден. Те са аматьори, които обичат футбола, но имат и други професии. Рубио пасе крави, и това не е шега", коментира специалистът.