Селекционерът на холандския национален отбор Роналд Куман потвърди, че е отложил преглед на сърцето заради пандемията от коронавирус. Това се е случило само няколко седмици преди да получи лек сърдечен удар.

"Наистина беше странно, защото вече бях насрочил контролния преглед. Баща ми почина точно от сърдечен удар. Заради кризата с коронавирус прегледът беше отложен за 4 юни", заяви 57-годишният Куман пред телевизия RTL.

Куман е имал болки в гърдите, след което е откаран с линейка в болница. Там е претърпял сърдечна катетеризация (процедура за диагностициране и лечение на сърдечно-съдови заболявания). Той беше изписан от лечебното заведение след четиридневен престой.

"Сега се чудя колко хора, които са с отложен преглед, вече не са живи. Осъзнавам, че имах късмет", добави холандецът.

Той иска да се завърне на работа, въпреки че е малко вероятно да има футбол на ниво национални отбори до края на 2020 година.

"На лекарства съм и работя с физиотерапевта три пъти седмично. Тази сутрин пак бях при кардиолога и всичко беше наред", завърши Роналд Куман.

Той класира Холандия за финалите на Евро 2020, които ще се проведат догодина заради пандемията от Ковид-19.

Като футболист Куман спечели Купата на европейските шампиони с отборите на ПСВ Айндховен и Барселона. Бившият защитник стана шампион на Европа с националния отбор на Холандия през 1988 година.