Италия ще открие UEFA EURO 2020 на своя стадион в Рим с публика, обяви президентът на Италианската федерация Габриеле Гравина. Турнирът, който трябваше да се проведе през миналото лято, бе отложен с 12 месеца заради пандемията от коронавирус.

Първенството на Стария континент ще се състои от 11-ти юни до 11-ти юли и се открива именно на "Стадио Олимпико" в Рим, когато "Скуадра адзура" приема Турция.

"Сигурен съм, че ние ще открием Евро 2020 по футбол и ще го направим с публика на трибуните", обяви Габриеле Гравина. Все още не мога да ви потвърдя колко точно хора ще бъдат допуснати на стадиона, но със сигурност публика ще има на мача", уверен е той.

Италия е една от 12-те страни в Европа, които ще получат мачове от първенството. През януари УЕФА призова страните-домакини да обявят дали ще могат да приемат срещи съобразно ситуацията с овладяването на COVID-19 или не, а ако приемат двубои дали ще бъде с фенове или без. Началото на месец април беше дадено като краен срок за обявяване на решението.

"Инвестирахме две години упорит труд и сме убедени, че до 7 април ще имаме обратна връзка, която да представим на УЕФА. И УЕФА няма да може да я игнорира", добави Гравина.

Италианската федерация по футбол обяви, че е организирала две контроли за отбора си точно преди началото на първенството. Съперници са Сан Марино и Чехия. И двата мача ще се играят на стадион "Ренато Дал'Ара". Първата среща със санмаринците е на 28-ми май, а втората с чехите на 6-ти юни.

На самото Европейско първенство Италия е в група "А" заедно с Турция, Швейцария и Уелс, а Рим е домакин и на един 1/4-финал, освен на 3 двубоя от груповата фаза.