Селекционерът на Белгия Роберто Мартинес заяви, че първенствата в Европа задължително трябва да бъдат довършени иначе много клубове ще бъдат изправени пред катастрофални последици. Футболът в почти целия свят е преустановен заради пандемията от COVID-19, като някои страни клонят към това да прекратят първенствата, но от УЕФА призовават членките на организацията да направят всичко по силите си, за да завършат кампаниите.

БГНЕС
10 снимки

"Единственото решение е да се завършат сезоните. Всички трябва да са наясно, че големи институции, институции във футбола, които съществуват от 100 години, могат да изпаднат в много трудна финансова позиция. Това е реалността. Мисля, че УЕФА и ФИФА взеха правилния подход да приоритизират местните първенства. Мачовете на националните отбори за март и юни правилно бяха отменени, както и Европейското първенство, за да се даде шанс на всяка страна да намери решение относно договорите за телевизионните права", коментира Мартинес.

28 снимки

Елитното първенство на Белгия ще бъде прекратено, без сезонът да бъде довършен, като отборът на Брюж ще бъде обявен за шампион, но според Мартинес този подход няма да проработи на други места. "Всички приеха, че след 29 мача, ако си на първо място, заслужаваш титлата, а ако си на последно, заслужаваш да изпаднеш. На други места това няма да проработи и ако сезоните не бъдат завършени, клубовете ще трябва да връщат пари от телевизионни права, което би било катастрофално", допълни испанският специалист.