Най-добрата футболистка за 2019-а година – Меган Рапино, стана поредният човек в света, който взе отношение след расисткия скандал след мача България – Англия. Рапино, която изтъкна поредица от проблеми в речта си при приемането на наградата FIFA The Best през миналия месец, окачестви глобата от 85 хиляди евро за България като „пълен фарс и подигравка”.

УЕФА: Затворен стадион за два мача и люта глоба за България

Американската звезда призова клубове, официални лица и фенове да продължат да се борят с всички средства против расизма в играта. „Не може да приемаме това нещо. Не бива да съществува в нашата игра. Усещам, че всички – играчи, фенове, президенти, се провалят в опитите си да се противопоставят на тези ексцесии”, призна Рапино пред английските медии.

Рапино посочи наказанието за България като противоречиво, след като е било доказано за силна и трайна расистка злоупотреба по време на квалификацията между „трикольорите” и Англия за UEFA EURO 2020. „Ако някога ви хванат да правите нещо расистко, трябва да те накажат до живо. Това е мнението ми по въпроса – 85 хиляди евро са пълна подигравка. Трябва да се направи така, че наказанието да е зловещо за отбора, федерацията, а също така финансовата санкция да е огромна”.

„Пожелавам на целия отбор и Рахийм Стърлинг да преборят този проблем с цялата си мощ. Нужно е „тази болест” да бъде излекувана и не трябва хора да стават жертви на тези изказвания”, призна още най-добрата футболистка за годината.