Легендарният халф на Ботев Пд Марин Бакалов, който доскоро държеше рекорда за най-много изиграни срещи в елита на българския футбол – 454, бе гост в „Домът на футбола“ по DIEMA SPORT. Преди дни постижението му бе подобрено от футболиста на Локомотив Пд Георги Илиев.

„Няма как да бъда тъжен. Още когато приключих футболната си кариера, казах, че този рекорд не ми е бил самоцел. Радвам се, че играх 10 години в Ботев – с изключителни футболисти. А след това и в ЦСКА с Любо Пенев, Стоичков, Трифон Иванов. Един от най-ярките ми спомени е мачът с Ботев срещу Барселона на „Ноу Камп“. Сега станаха точно 20 години от последния ми мач в „А“ група и няма нищо по-естествено някой да ме надмине. Радвам се, че това стори Георги Илиев. Малцина може би си спомнят, че дебютът му в елита с екипа на Черно море беше срещу моя Ботев в Пловдив, на който аз бях треньор. Беше на 14 октомври 2000 г. и си спомням, че ги бихме с 1:0. Още тогава ми направи впечатление Георги Илиев, личеше си, че е талант, въпреки бе беше още в юношеска възраст. Сега вече той е един от разпознаваемите футболисти у нас“, спомни си Бакалов.

Той не скри огорчението си от слабия сезон на любимия клуб.

„Още преди финала за Купата между Ботев и Локомотив през пролетта някои казваха, че който загуби, ще изпадне в дълбока криза. За мен лично бе изненада, че това се случи на Ботев. С голяма скорост вървим надолу, а футболистите с малки изключения са едни и същи. Най-важното сега е да се запази духът. Давам си сметка, че този отбор беше фалирал само преди три години и много хора положиха усилия за съживяването. Не бива да се допуска това отново да се случи“, откровен е Бакалов.

Той даде пример с Локомотив Пд, където доскоро феновете бяха против собственика Крушарски и треньора Акрапович.

„Издигаха плакати срещу тях, не ги искаха, но виждате какво прави този сезон Локомотив. Няма търпение, скандират се оставки, феновете правят разбори на футболистите, треньорите работят под напрежение. Всичко се срутва след 1-2 загуби и няма надграждане. Мястото на феновете е на трибуните – да подкрепят отбора. Рано или късно резултатите ще дойдат“, смята бившият футболист.

Според него имаме добри български треньори, но се дава голям картбланш на чужденци.

„Имаме треньори на много високо ниво - Пенев и Никодимов преди, Стойчо Младенов и Ради Здравков след тях, да не ги изреждам всичките. Но за мен е странна политиката на клубовете да се залага на чужди треньори“, категоричен е Бакалов.

Той не скри тъгата си от мача на националния отбор с Англия преди седмици.

„Мачът с Англия беше тъжен ден за българския футбол. Не съм предполагал, че разликата в класите на двата отбора е толкова огромна. Трябва много неща да променим, ако искаме друга картина. Има и хубави неща у нас – като базите на Лудогорец, Левски и Ботев. Но трябва треньорите на деца да бъдат по-високо квалифицирани“, смята Бакалов.