Украйна може да загуби първите си две евроквалификации по служебен път заради бившия нападател на ЦСКА Жуниор Мораес, твърдят световните агенции.

Футболистът на Шахтьор Донецк получи украински паспорт преди десетина дни и взе участие в евроквалификациите срещу Португалия (0:0) и Люксембург (1:2).

Отборът воден от Андрий Шевченко може да загуби и четирите точки, които спечели до този момент и оглавява класирането в група „В“.

Мораес е един от многото бразилци, които играят за Шахтьор Донецк. В настоящия отбор на Украйна е и съотборникът му Марлос, който също е от бразилски произход.

По правилата на УЕФА, за да получиш националност, трябва да живееш минимум пет години, откакто си навършил пълнолетие (18-годишна възраст) в конкретната страна. На Мораес не му достигат четири месеца, за да получи украинско гражданство. Той играе в Украйна от 4 години и 8 месеца. Причината на Мораес да не му стигат няколко месеца е фактът, че той игра в Китай през този период.

Ако нарушението на правилата бъде потвърдено от УЕФА, на украинския национлен отбор ще му бъдат присъдени служебни загуби в първите две евроквалификации, от което полза ще имат Люксембург и Португалия, които ще получат по три точки в своя актив. Това ще усложни неимоверно много евроквалификациите за Украйна.