UEFA EURO 2020 беше 16-ото Европейско първенство по футбол, организирано от УЕФА. То ще се запомни по редица причини, като освен с емоциите от зрелищните си мачовее, се стигна и до прецедент в провеждането му.

На 17 март 2020-а година УЕФА отложи турнира с една година поради пандемията от коронавирус. Въпреки че турнирът бе отменен с една година и се проведе през 2021-а, трябва да се отбележи, че шампионатът запази оригиналното си име – UEFA EURO 2020.

Самият турнир се проведе в общо 11 града в 11 различни европейски страни от 11 юни до 11 юли 2021-а година. Това бе второто Европейско първенство, в груповата фаза на което играят 24 отбора, и първото, което се провежда не на територията на една или две съседни държави, а на 11 стадиона в 11 града от 11 национални асоциации на УЕФА.

Според бившия президент на УЕФА Мишел Платини това, че няколко държави са домакини на първенството е „романтично“ еднократно събитие в чест на 60-ия „рожден ден“ на Европейското първенство. Следващото първенство през 2024-а година отново ще се проведе по обичайния начин. Стадион „Уембли“ в Лондон  пък бе домакин на полуфиналите и финала на турнира.

Мачът за откриването бе определен да се играе на Олимпийския стадион в Рим. УЕФА пък изключва Брюксел от градовете, където ще се провеждат мачовете от турнира. Първоначално беше планирано да се играят четири мача в Брюксел: три от груповата фаза и един от 1/8-финалите. В крайна сметка те са възложени на стадион „Уембли“, където да се проведат три мача от груповата фаза, среща от 1/8-финалите, двата полуфинала и финалът. Испания пък премества мачовете си от Билбао в Севиля.

Един ужасен инцидент ще остане в спомените на всички хора по света, който в крайна сметка не доведе до фатални последици. По време на мача от груповата фаза между отборите на Дания и Финландия на 12 юни на стадион „Паркен“ в Копенхаген, звездата на „червеният динамит“ Кристиан Ериксен преживява исниски кошмар. Той колабира на терена в края на първото полувреме без видима причина.  Телевизионните камери и публиката на стадиона стават свидетели на напрегнатите моменти, докато лекарите прилагат СПР и използват дефибрилатор в опит да стабилизират състоянието на Ериксен. Съотборниците му пък образуват кръг около него, за да го скрит от камерите и публиката.

Кристиан Ериксен

източник: Gulliver/GettyImages

След няколко напрегнати минути, Ериксен е стабилизиран на терена и след това е транспортиран до болница за по-нататъшно лечение и наблюдение. По-късно става ясно, че той е претърпял сърдечен арест, но благодарение на своевременната реакция на медицинския персонал и използването на дефибрилатор, животът му е спасен. Мачът беше преустановен веднага след инцидента, а организаторите и отборите решиха да го продължат по-късно същата вечер, след като получават потвърждение, че състоянието на Ериксен е стабилно и той е в съзнание.

Кристиан Ериксен

източник: Gulliver/GettyImages

До битката за трофея на „Уембли“ достигат символичния домакин Англия и Италия, които отстраняват на ½-финалите съответно Дания и Испания. „Трите лъва“ повеждат в резултата още във втората минута, когато Люк Шоу се разписва, но Леонардо Бонучи изравнява в 67-ата минута. Така се стига до продължения, в които нов гол не пада и шампионът трябваше да бъде определен след изпълнение на дузпи.

При тях три пропуска за Англия правят Маркъс Рашфорд, Джейдън Санчо и Букайо Сака срещу две пропуснати дузпи за италианците, които в крайна сметка ставаш шампиони на Стария континент за втори път в историята си. Англичаните пък продължават да чакат първия си голям триумф след спечелването на Световното първенство през далечната 1966-а година.

Най-доброто от UEFA EURO 2020

източник: Снимки: Gulliver/GettyImages