Домакин: Франция

Финал:  Португалия – Франция 1:0

Голмайстори:  1:0 – Едер (Португалия)

Отбори/Срещи: 24/51

Факти и цифри:

* Европейското първенство във Франция през 2016-та година е под номер 15.

* В турнира са вземат участие 24 отбора, разделени в шест групи, като елиминациите започваха от осминафиналите. Това беше дебютът на този формат.

* Албания дебютира на подобен форум.

* Доминацията на Испания е прекъсната, след като Италия отстранява тима на осминафиналите.

*Антоан Гризман става голмайстор на турнира с 6 гола

* Португалия се окичи с първия си трофей от Европейски финал в историята си.

Финалът:

Французите са настървени да достигнат до големия финал и да се окичат със златните медали пред собствена публика, въпреки че в дадени етапи от надпреварата напрежението определено си личи в техните действия. Съмненията около формата на тима сякаш бяха разсеяни на полуфиналите след успеха с 2:0 срещу действащия световен първенец Германия.

Португалия шокира всички с достигането си до финала, след като едвам се промъква през груповата фаза, но в последствие успява да се справи след продължения с Хърватия, както и с Полша на полуфиналите. Увереността на състава, предвождан от жадния за успехи, Кристиано Роналдо, определено растеше с всеки мач.

Така се стигна до финала, който беше изцяло тактически. „Петлите“ бяха по-активния отбор и в 1-2 ситуации пропуснаха златни шансове, за да стигнат до заветното попадения. Именно тази липса на клиничност обаче се оказа ключова и беше наказана от „мореплавателите“, след като резервата Едер се превърна в герой за цяла една нация, отбелязвайки победното попадение в 109-та минута, в продълженията.