Сигурно сте забелязали вече. Северна Ирландия няма собствен химн, както други британски страни като Уелс и Шотландия.

Затова северноирландците използват британския  God Save The Queen.

Защо все пак е така?

Загледайте се в северноирландския вратар Майкъл Макгавърн. По време на изпълнението на химна той навежда глава и не помръдва устни. И не аплодира накрая. Девет от единайсетте футболисти обаче пеят God Save The Queen.

Всичко идва от разделението на католици и протестанти в страната. Католиците се чувстват ирландци, докато протестантите се смятат за британци.

Въпросът защо няма собствен химн бе поставен на министър-председателя на Северна Ирландия Арлен Фостър само 4 дни след номинацията й през януари тази година. „Имаме национален химн, не е нужно да измисляме друг. Освен това, нас спортът ни обединява. Няма смисъл да политизираме спорта“, каза тя.

Както казахме по-горе, девет от единайсетте северноирландци пеят британския химн. Но ситуацията би могла да се промени още днес в светлината на Brexit. Загледайте се в северноирландските лица, докато изпълняват God Save the Queen преди осминафинала от 19 ч.с Уелс, британското дерби в тази фаза от UEFA EURO 2016. Впрочем, уелсците гласуваха като повечето англичани - за напускането на Европейския съюз.

Но за Северна Ирландия не е така. Там гласуваха с 56:44 процента за оставането на Великобритания в ЕС, но мнението на мнозинството се оказа различно и сега Обединеното кралство се подготвя за напускането на ЕС. Ще видим доколко ще бъде обединено...

Шотландците вече декларираха готовност за втори поред референдум, който да им осигури евентуално независимостта и оставането в ЕС, каквото е желанието им. А в Северна Ирландия веднага се заговори за евентуално обединение с Република Ирландия, или поне за референдум, който да определи дали това да стане.

Между другото в ръгбито само един обединен отбор представя Ирландия /Северна и Ейре/. И химнът е един от 1995 г. - Ireland's Call.