Русия не остави нищо на случайността и по повече от убедителен начин си подпечата директното класиране за Европейското първенство във Франция догодина. "Сборная" удари с 2:0 Черна гора на свой терен, като това беше най-малкото, с което балканците се отърваха. 

Домакините си опекоха работата още преди почивката, а точни бяха Олег Кузмин и Александър Кокорин от дузпа. Черногорците не направиха почти нищо, за да затруднят съперника си, но трябва да се отбележи, че бяха без всичките си звезди. 

Руснаците направиха много силна първа част. Те можеха да открият резултата още в 7-та минута, когато Артьом Дзюба намери перфектно Алан Дзагоев на стрелкова позиция, но последният стреля право в ръцете на вратаря Милан Миятович. 

Веднага след това беше и може би най-добрата ситуация за черногорците преди почивката. В 10-та минута Станиша Мандич беше изведен зад защитата на Русия и стреля леко по диагонал на вратата, но прати топката в аут. 

Домакините продължиха да оказват натиск и имаха още един шанс в 21-та минута, когато Роман Широков намери Александър Кокорин в наказателното поле, но неговият изстрел също не намери целта. 

Този натиск на руснаците нямаше как да не даде резултат и преимуществото им се материализира най-после в 33-та минута. Тогава със страхотен пас Игор Денисов изведе Олег Кузмин зад защитата и той, макар и падащ, с едно докосване преодоля стража Миятович за 1:0. 

Само три минути след това интригата умря окончателно. Владимир Родич направи дузпа, от която Александър Кокорин беше безкомпромисен и направи резултата 2:0, който се запази и до края. 

Иначе шансове за промяната му имаше много, а те бяха предимно на сметката на "Сборная". Само до почивката Артьом Дзюба пропиля още два страхотни шанса, а след подновяването на играта той, Широков, Мамаев и Кузмин се редуваха да пропускат. 

Черногорците направиха няколко опасни контри, но в крайна сметка до попадение не се стигна и домакините се поздравиха с трите точки. Така те събраха 20 и станаха недостижими на второто място, което им осигури и квотата за Франция. 

Единственият отбор, който можеше да оспори мястото на руснаците, беше този на Швеция. Скандинавците имаха нужда от задължителна победа в домакинството си на Молдова и от грешка на домакините в Москва. Изпълни се обаче само първото условие. 

Водени от вездесъщия Златан Ибрахимович, шведите преодоляха безпроблемно с 2:0 един от аутсайдерите в групата. Ибра реализира първия и най-важен гол в мача, с който увеличи сметката си за "тре крунур" вече на 59 попадения. Второто беше дело на Еркан Зенгин. 

През целия мач домакините имаха инициативата и диктуваха темпото, но в началото редуваха пропуск след пропуск. Джон Гуидети и Златан Ибрахимович на празна врата не намериха целта при опитите си, но в крайна сметка капитанът на шведите наруши статуквото в 23-та минута.

Тогава след хубав пробив отляво той получи топката в наказателното поле, извоюва си място и с прекрасен шут не остави шансове на вратаря на молдовците за 1:0. При този резултат дойде и почивката, а пропуски до нея направиха отново Гуидети и Ибра. 

Веднага след подновяването на играта спорът приключи. В 47-та минута Еркан Зенгин оползотвори асистенция на Гуидети и направи 2:0, след което си личеше, че гостите няма как да реагират. 

До края все пак те опитаха да вкарат поне почетен гол, но Василе Йордан не беше точен. В последната минута Игор Армаш все пак вкара топката в мрежата, но попадението му беше отменено заради засада. 

Така мачът приключи при резултат 2:0 за шведите и те остават на третата позиция с 18 точки, което им отрежда плейоф за място във Франция. Молдовците пък остават последни само с две точки, като бяха изпреварени дори от Лихтенщайн. 

Държавата-джудже понесе поредната си загуба, този път от лидера Австрия, с 0:3. Марко Арнаутович в 12-та минута и Марк Янко с две попадения в 54-та и 57-та минути изковаха успеха на Бундестима, с което той завърши първи с 28 точки, само с едно реми и 9 победи от 10-те си мача в квалификационната група.