Италия е новият лидер в нашата квалификационна група за Евро 2016. "Адзурите" се възползваха по най-добрия начин от грешната стъпка на Хърватия в Баку срещу Азербайджан и след победата с 1:0 над Малта у дома, вече са първи. 

Момчетата на Антонио Конте въобще не блестяха, но това им беше достатъчно да отбележат едно попадение в 70-та минута, за да вземат трите точки. Автор на попадението беше Грациано Пеле, но останаха съмнения, че е вкарал с ръка. 

Италианците започнаха лежерно този мач и не създадоха много положения в началото. Грациано Пеле имаше нещо като шанс в 9-та минута, но не беше особено прецизен. Отново той пет минути след това не можа да открие резултата. 

Най-интересното е, че Алфред Ефионг от състава на Малта не спря да тормози защитата на "адзурите" и отправи няколко удара, които бяха отразени от защитата. Най-хубавият шанс пред него се откри в 29-та минута, когато се откъсна сам срещу Буфон, но стреля на няколко сантиметра встрани от вратата. 

До почивката Андреа Бертолачи и Едер имаха два шанса да открият резултата за домакините, но и те не успяха да преодолеят вратаря на храбрите островитяни. Така почивката дойде при нулево равенство. 

След почивката италианците доста по-сериозно погледнаха напред. Матео Дармиан в 53-та минута стреля опасно от вратарското поле, но в крайна сметка не можа да се разпише и той. Маноло Габиадини в 58-та също имаше своя шанс, но и той не беше точен. 

Натискът на "адзурите" обаче нямаше как да не доведе до попадение и то падна в 70-та минута. Тогава Антонио Кандрева проби по десния фланг и центрира перфектно във вратарското поле и от там непокритият Грациано Пеле без проблем се разписа за 1:0. Но май нападателят игра с ръка, което остана незабелязано от рефера. 

От там домакините тръгнаха по-уверено в търсене на второ попадение, с което да убият интригата. Те обаче не бяха концентрирани, а Кандрева, Марко Пароло и Грациано Пеле направиха пропуски. 

В 84-та минута малтийците можеха да стигнат до шокиращо изравняване. Тогава Ефионг се измъкна зад защитата и стреля над излезлия да го пресрещне Буфон, но топката срещна гредата. Впоследствие се оказа, че той е бил в засада и реферът я е маркирал. 

До края на мача италианците спокойно удържаха преднината си и взеха така важните три точки. Те вече имат 15 точки в актива си и са с една повече от втория Хърватия, а третият Норвегия е с две по-малко. Малта е на дъното с една точка, спечелена срещу България.