Убедителният лидер в нашата евроквалификационна група Хърватия допусна неочаквана грешна стъпка при гостуването си на Азербайджан. Така балканците могат да загубят лидерската си позиция и далеч не са сигурни за мястото си за Евро 2016. 

В Баку двата тима завършиха при нулево равенство, като това беше трети пореден мач, в който домакините не само не допускат загуба, но и гол. Въпреки това, те нямат особени шансове да се класират за баражите. 

Мачът не започна с особено високо темпо, въпреки че още във втората минута гостите можеха да поведат. Тогава Лука Модрич изведе Марио Манджукич зад защитата и нападателят стреля слабо, докато падаше. Вратарят на азерите изби в корнер. 

След това темпото спадна и ситуациите пред двете врати се брояха на пръстите на едната ръка. По-чистите бяха за хърватите, които можеха да открият в 26-та минута, но тогава отново Манджукич с глава не беше точен. 

Три минути след това и Иван Перишич можеше да открие. Тогава той получи хубава топка във вратарското поле, но изстрелът му беше отразен от стража на азерите, който направи доста силен мач, особено преди почивката. 

До почивката гостите имаха още два шанса да се разпишат. Първо Иван Ракитич стреля опасно от пряк свободен удар, но топката прелетя над вратата. В 38-та минута и Шиме Вършалко беше изведен на добра позиция, но от близка дистанция стреля встрани от вратата. 

Така двата тима се оттеглиха на почивка, без да си отбележат гол. След подновяването на играта оборотите се вдигнаха и пред двете врати стана доста по-интересно. Но в първите минути отново нямаше попадения. 

Първото положение през втората част беше за азерите. В 48-та минута Дмитрий Назаров стреля опасно от границата на наказателното поле, но Даниел Субашич отрази. Хърватите обаче веднага отвърнаха. Веднага в ответната атака Иван Перишич опита нещо средно между центриране и удар, а топката кацна на гредата. 

Балканците продължиха да атакуват, като в 51-та минута Марио Манджукич направи поредния от фрапантните си пропуски в този двубой. Осем минути след това той не можа да се разпише и с глава. 

В 62-та минута дойде и най-хубавият шанс за Азербайджан. Руслан Гурбанов имаше страхотна възможност да се разпише, но изстрелът му беше отразен от Даниел Субашич и статуквото беше опазено. 

Хърватите не спряха да атакуват опасно и да създават страхотни ситуации, но невероятни пропуски наредиха Манджукич, Матео Ковачич и Никола Калинич. В края отново Манджукич имаше шанс да вкара, но отигра тромаво и слабо стреля в ръцете на вратаря, пропилявайки страхотна възможност за 1:0. 

В крайна сметка усилията на балканците не дадоха резултат и двата тима се оттеглиха без отбелязан гол. Този резултат оставя хърватите в първите две позиции, които носят директно класиране за Евро 2016, но ситуацията на върха може да стане много завързана. 

Момчетата на Нико Ковач са с 14 точки, но вероятно ще бъдат изпреварени от Италия. Азербайджан пък събра 5 точки, но няма никакви шансове да се пребори за местата на Евро 2016.