Под сянката на футболното хулиганство и заплахата от отстраняване от UEFA EURO 2016 Русия ще се изправи срещу Словакия във втори двубой за двата тима от група В на шампионата. Срещата е от 16 часа и можете да я следите минута по минута, както и да я гледате с картина напълно свободно в Gong.bg! Мача можете да гледате и по телевизия Diema.

От деветте предишни мача между Русия и Словакия, три победи са за руснаците, две за словаците, а четири срещи са завършили наравно.

Близо 50 хиляди зрители ще се съберат на стадиона в Лил за големия сблъсък, който ще даде насока за бъдещето на двата състава на Европейското.

Русия направи равен с Англия в първия си мач, завършвайки 1:1 и заема третото място във временното класиране в група В, а Словакия загуби с 1:2 от Уелс и е на последната, четвърта позиция. На първите две места в тази група засега са отборите на Уелс и Англия.

В навечерието на срещата обаче в руския лагер се вълнуваха не само от футболни казуси.

Заради ексцесиите със запалянковци на Русия на сблъсъка с Англия, националният отбор на страната беше условно изхвърлен от Европейското първенство след заседание на Дисциплинарната комисия на УЕФА. Освен това руският футболен съюз ще трябва да плати солена глоба от 150 хиляди евро.

Решението предизвика острото изказване на нападателя Артьом Дзюба. „Не е възможно да ни изхвърлят за подобно нещо. Би било наистина глупаво да ни изхвърлят заради поведението на феновете ни. Това не е турнир по улично насилие, а футболно първенство и се надяваме нашите запалянковци да останат в рамките на закона”, коментира руският национал.

Селекционерът на Словакия Ян Козак подкрепи руснаците с думите, че тимът не заслужава дисквалификация от Европейското, заради проблемите с феновете.

„Ако има неща, които не мога да контролирам, не мисля много за тях, но е жалко да се случват подобни неща, защото това е един страхотен турнир. Футболът е за хората, а руските играчи и треньори не заслужават да преживеят подобно нещо, защото тук става дума само за футбол“, добави Козак.

„Невъзжомно е да има еуфория при нас след равенството с Англия. Това бе просто един мач от шампионата. Не бих казал, че сме фаворити срещу Словакия. Трябва да покажем играта, която показахме срещу англичаните. Не знам дали ще е по-трудно, но със сигурност няма да е по-лесно. Все още всеки отбор в групата има шанс да продължи напред“, коментира за предстоящия сблъсък Леонид Слуцки.

„Руският отбор е съставен от футболисти, които играят за клубове като ЦСКА Москва и Зенит, които редовно участват в Шампионската лига. Те са много добре организиран тим и показват напредък“, пък добави наставникът на словаците Ян Козак.

Вероятни състави:

Русия: Акинфеев, Смолников, Игнашевич, В. Березуцкий, Щенников, Нойщетер, Глушаков, Шатов, Широков, Кокорин, Дзюба

Словакия: Козачик, Пекарик, Шкъртел, Дюрица, Губочан, Грошовски, Мак, Куцка, Хамшик, Вайс, Немец

Словенска съдийска бригада ще ръководи мача. Главен рефер е Дамир Скомина, с помощници Юре Прапротник и Роберт Вукан.