Франция се класира за осминафиналите на домашното си Европейско първенство. Това стана във втора поредна драматична победа в последната минута, този път с 2:0 над Албания в Марсилия. 

След като Димитри Пайе беше героят срещу Румъния в първия мач, сега Антоан Гризман се разписа в последната минута на редовното време за успеха. После самият Пайе в последната секунда на мача просто оформи крайния резултат. 

Така "петлите" продължават на осминафиналите и стават първият участник в тази фаза. Албанците пък показаха бойка игра, но това не им беше достатъчно да измъкнат първата си точка на големи първенства. 

Първата част на мача предложи доста постна продукция. Най-голямото доказателство за това беше липсата на точни удари преди почивката. Французите тръгнаха по-активно, Антони Марсиал и Кингсли Коман сновяха по фланговете, но в крайна сметка завършващата фаза на пробивите им не се получаваше. 

Най-хубавите положения в това полувреме дойдоха след статични положения. Първото от тях беше в 5-та минута, когато Димитри Пайе центрира от фаул и Оливие Жиру стреля с глава, но прекалено слабо и Етрит Бериша нямаше проблем. 

Албанците имаха няколко пробива, при един от които Армандо Садику за милиметри не успя да засече топката и да прониже мрежата на Юго Лорис. Това беше и първото що-годе интересно положение на балканците. 

Последва още един шанс за Франция след центриране на Пайе от фаул, но пак Жиру стреля с глава и пак прекалено неточно. За да се стигне до 45-та минута, когато дойде и най-чистият шанс през тази част. Тогава Ледиан Мемушай стреля от пряк свободен удар от границата на наказателното поле, но топката мина на сантиметри над вратата. 

Така почивката дойде при нулево равенство и постна продукция от двата тима. Втората обаче започна обещаващо. Секунди след подновяването на играта Кингсли Коман стреля с глава след центриране и отклонена от Блез Матюиди топка, но топката мина на няколко сантиметра встрани от вратата. 

В 53-та минута албанците пропиляха страхотен шанс и определено могат да съжаляват. Тогава Ледиан Мамушай стреля от вратарското поле, но топката удари левия страничен стълб. Малко след това дойде и отговорът на "петлите", когато Пайе центрира от левия фланг на далечната греда, а там беше непокритият Пол Погба, който обаче стреля над вратата. 

Страничният стълб се показа като верен помощник и на албанците. В 68-та минута Димитри Пайе намери перфектно Оливие Жиру и той стреля с глава, но прати топката в дясната греда. Етрит Бериша дори не помръдна и нямаше какво да направи. 

Естествено, последващите минути минаха под диктовката на "петлите". Те имаха по-чистите положения, но Димитри Пайе и Бакари Саня стреляха встрани от вратата. В 82-та минута центриране от фаул на Пайе не беше засечено от Лоран Кошчиелни на почти празна врата, а впоследствие топката мина на милиметри от гредата. 

В последните минути обръчът се затегна максимално. Н'Голо Канте и Пайе не можаха да се разпишат след страхотни шансове и изглеждаше, че няма да има голове в този мач. Но не така мислеше Антоан Гризман. 

Буквално в 90-та минута с първия точен удар в мача за Франция той се разписа с глава след центриране на Адил Рами от фланга и донесе трите точки и класирането напред на тима си. В последните секунди остана време за още един шедьовър на Пайе. Той литна двама защитници и стреля фалцово в далечния ъгъл на вратата, за да оформи крайното 2:0. 

Така "петлите" събраха 6 точки и се класират за следващата фаза на домашното си първенство. Албанците изпуснаха да докопат първата си точка, но показаха силна игра във втори пореден мач. 

Франция - Албания

източник: Gulliver/Getty Images

Франция: 1 Юго Лорис, 3 Патрис Евра, 4 Адил Рами, 21 Лоран Кошчиелни, 19 Бакари Саня, 5 Н'Голо Канте, 8 Димитри Пайе, 14 Блез Матюиди, 20 Кингсли Коман, 11 Антони Марсиал, 9 Оливие Жиру;

Резерви: 16Стив Манданда, 23 Беноа Костил, 17 Лука Дин, 22 Самюел Умтити, 13 Елиаким Мангала, 2 Кристоф Жале, 6 Йоан Кабай, 12 Морган Шнайдерлин, 15 Пол Погба, 18 Муса Сисоко, 7 Антоан Гризман, 10 Андре-Пиер Жиняк;

Албания: 1 Етрит Бериша, 7 Анси Аголи, 18 Арлинд Айети, 15 Мьоргим Маврай, 4 Елсеид Хисай, 2 Анди Лила, 3 Ермир Леняни, 13 Бурим Кукели, 22 Амир Абраши, 9 Ледиан Мемушай, 10 Армандо Садику;

Резерви: 23 Албан Ходжа, 12 Оргес Шехи, 6 Фредерик Весели, 17 Насер Алийи, 14 Таулант Джака, 8 Мигйен Баша, 21 Одисе Роши, 20 Ергис Каче, 11 Шкьолцен Гаши, 16 Сокол Цикалеши, 19 Беким Балай.