Германия и Италия направиха зрелище на четвъртфиналите на Европейското първенство, което трябваше да бъде решено след изпълнение на дузпи. И след тях "адзурите" плачеха. А след снощи станаха отборът, на който това му се е случвало най-често на големи първенства при подобна развръзка. 

Те за седми път отпадат след изпълнение на дузпи, което вече е абсолютният антирекорд на големи шампионати. Досега те деляха позицията с Англия, Аржентина и Мексико, които имат по шест напускания след удари от 11-те метра. 

"Скуадра адзура" е отпадала по този болезнен начин за първи път на Евро '80 от Чехословакия в битката за третото място. Десет години по-късно отпадането е от Аржентина на полуфиналите на Световното, а най-лошо за феновете е, че е на домашен терен. 

Още по-болезнено пък е четири години по-късно. Тогава Италия пада на финала от Бразилия на Мондиала, а фаталният пропуск е на Роберто Баджо. За трети пореден път Италия отпада на Световно след изпълнение на дузпи във Франция през 1998 г., като става жертва именно на домакините. 

Петото отпадане след дузпи идва през 2008 г. от Испания на четвъртфиналите на Европейското. Последното такова, преди болката от Германия, е за Купата на конфедерациите през 2013 г., като тогава "адзурите" са изхвърлени пак от Испания.