Старши треньорът на Италия Антонио Конте записа последния си мач като национален селекционер при драматичната загуба от Германия на четвъртфиналите на Евро 20176 по футбол.

"Скуадра Адзура" се прости с надеждите си за титлата след поражението след изпълнение на дузпи, а Конте напуска тима, за да поеме английския клуб Челси. Въпреки това, той е горд от работата си с тима. 

"Срещу един много силен отбор ние показахме, че сме корав противник, от който всички имат респект и то голям. И ще продължават да имат. Момчетата направиха всичко, което можеше да се направи срещу толкова сериозен съперник."

"Не е срамно да загубиш от Германия с дузпи. Гордея се с моя отбор. Съжаление? Само заради загубата от дузпи, но не и за усилията и любовта, които играчите вложиха с националната фланелка."

"Те дадоха всичко от себе си. Не искам да давам оценки, това е работа на други. За мен беше невероятен опит да работя с тези играчи. Направихме таза, че от Италия отново да се страхуват и да ни уважават", каза Конте.

Той вярва, че е направил най-доброто с този тим и се надява да е положил една хубава основа за наследника си и за предстоящото Световно първенство в Русия, което е след само две години. 

"Националният тим винаги дава особена емоция и стимул и се надявам това Европейско първенство да бъде една добра основа за бъдещето. Най-голямата ни победа беше, че бяхме като едно цяло."

"Всеки един беше част от това прекрасно пътуване и това ми дава чувството на страхотно задоволство. Горд съм, че работих с тези футболисти. Мисля, че тази генерация може още да расте, защото за много от момчетата това беше първо голямо първенство."

"Те се нуждаят от точно такъв опит, за да се развиват. Оптимист съм за бъдещето на италианския футбол", каза Конте в последната си пресконференция като селекционер на "скуадра адзура".