Германия излиза срещу Полша в пореден мач от Европейското първенство по футбол във Франция. Двубоят от група С е от 22 часа и можете да го проследите минута по минута и да го гледате с картина напълно свободно в Gong.bg.

Съперничеството между двете държави не е тайна, а ето част от историята зад него:

В първите десетилетия след Втората световна война Полша и ФРГ, която е международноправният приемник на дотогавашна Германия, не поддържат никакви отношения. Дългата история на двустранното напрежение и най-вече случилото се във военните години тегнат с голяма сила върху представата за другия. От полска страна е пресен споменът за жестокостта на германската окупация, а от германска – за последвалите изстъпления върху цивилното население, прокудено почти изцяло от земите, които по решенията на победителите от войната са дадени на Полша на Потсдамската конференция.

Именно граничният въпрос е най-тежък – западногерманските правителства под натиска на общественото мнение не признават прокараната по реките Одер и Ниса гранична линия, отнела на страна обширни територии. За Полша въпросът също е жизнено важен, тъй като с тези земи тя е компенсирана за тежките териториални загуби на Изток в полза на Съветския съюз. Населението и от двете страни на границата е преживяло значителни страдания, контактът един с друг е немислим.

Трябва да минат цели 25 години преди – вече в условията и на блоковото разделение на Студената война – през 1970 г. ФРГ и Полша на направят първи стъпки една към друга. И те са твърде плахи – подписан е „Договор за основи на нормализиране“ на двустранните отношения. По повод подписването германският канцлер Вили Бранд пада на колене пред паметника на жертвите на Варшавското въстанието, правейки символичен знак за разкаяние. Въз основа на договора малко по-късно са установени дипломатически отношения, започват нови стопански и културни контакти. През 80-те години ФРГ приема с голямо гостоприемство полската емиграция, предизвикана от разгрома на антикомунистическия синдикат „Солидарност“, а германците събират значителни хуманитарни помощи – акцията на така наречените „полски пакети“ – в подкрепа на населението в Полша. Това оказва своето психологическо въздействие.

Краят на комунистическия режим в Европа дава нов тласък на германо-полските отношения. Първият знак дават премиерите Хелмут Кол и Тадеуш Мазовиецки, които присъстват на съвместна църковна литургия в края на 1989 г. Година по-късно, вече след Обединението на Германия, е подписан и граничният договор, последван на 17 юни 1991 от „Договора за добросъседство и сътрудничество“, чиято 25-годишнина утре ще бъде тържествено отбелязана и в двете страни.

На тази основа през 90-те години Германия оказва сериозна подкрепа на Полша по пътя й към Европейския съюз и НАТО.

Макар и разведрени и поставени на нова основа обаче, и до днес в отношенията между двете страни периодично възникват напрегнати въпроси.