Мирослав Клозе и Лукаш Подолски са най-известните германски футболисти с полски корени, играли за Бундестима.

Доста години преди тях обаче един легендарен голмайстор е бил национал както на Полша, така и на Германия.

За него ви разказваме в навечерието на мача между Германия и Полша на UEFA EURO 2016.

Става дума за Ернст Виллимовски или Ернест Вилимовски, ако питате поляците...

Историята на Вилимовски е много любопитна, а той влиза в историята и като единственият футболист, вкарвал за и срещу националния отбор на Германия.

Бъдещият нападател е роден в разгара на Първата световна война, на 23 юни 1916 в град Катовице, който по това време е германски.

2 години по-късно обаче Катовице вече е в полска територия. Все пак немското население е мнозинство, а майката на "Ези" го праща в немско училище и в местния ФК Катовице, "немския" футболен клуб.

Вилимовски обаче не се интересува от политика, той просто иска да играе футбол. Постепенно звездата му изгрява и набързо преминава в Рих Хоржов - клубът, символ на поляците в Горна Силезия и най-добър полски тим към този момент.

Така още на 17 години Вилимовски дебютира за националния отбор на Полша, а при загубата 2:5 от Германия през 1934 вкарва гол на Бундестима.

На Мондиал 1938 година Вилимовски пише история, след като вкарва изумителните 4 гола в мач срещу Бразилия на осминафиналите, завършил 6:5 за "кариоките" след продължения.

На трибуните пък е селекционерът на Германия Сеп Хербергер, който за първи път забелязва феноменалния голмайстор.

По това време Полша е един от най-добрите отбори в Европа, но полската кариера на Вилимовски е към края си, след като на 1 септември 1939 Вермахта нахлува в Полша.

Вилимовски решава да напусне размириците и преминава в Мюнхен 1860. Голаджията показва класата си и в Мюнхен и попада отново под погледа на Хербергер, за да се стигне до дебюта му за Бундестима през 1941 година.

В Полша името на Вилимовски се изписва "Ernest Wilimowski". За Бундестима обаче той е "преименуван" на "Ernst Willimowski".

Общо за Германия Вилимовски има 8 мача и 13 гола, което го прави по-ефективен дори от Герд Мюлер. В Полша обаче забравят за някогашния си любимец като дори зачеркват статистиките му.

Кариерата на Вилимовски завършва в Кайзерслаутерн, но за Мондиал 1954 година, когато Германия печели световната титла, той е твърде възрастен и не попада в състава.

"Ези" умира през 1997 година в Карлсруе, а за съжаление така и не получава нужното признание за класата си, както в Полша, така и в Германия. Феновете на родния му клуб Рух Хоржов обаче и до ден днешен посещават гроба му.

Красноречива е оценката за Вилимовски на капитана на Германия от 1954 година Фриц Валтер: "Той нямаше нерви, беше напълно хладнокръвен. За мен е най-големият голмайстор, едно чудо в оползотворяването на шансове. Той вкарваше повече голове отколкото положения имаше."