Постигнатото от Исландия в дебютния им мач изобщо на голям футболен форум в голяма степен тотално обезцени един от най-престижните резултати, постигани в последните години от българския национален тим. Язък, както се казва, точно пък срещу Португалия ли ни се случи да направим тоз чутовен „подвиг“. Но не за България е думата тук, макар след малко да ни се наложи да направим няколко косвени връзки, не и за Португалия – тях да си ги обсъждат техните.

През 2004, тоест – преди 12 години бях в Исландия за мача с България. Нашите – с Ицо Стоичков като треньор. Бербатов – изгряваща звезда, Христо Янев вкара гол. Бихме ги. Тъй като предишния ден имаше и мач на младежите, та се наложи престоят ни да е малко по-дълъг – 3-4 дни. Които бяха напълно достатъчни да се шокирам от много неща видяни в Рейкявик. В позитивен смисъл. И едно от нещата бе пълната с футболни терени и игрища исландска столица, на които наравно ритат момчета и момичета. Ритат до 11-12 вечерта, представям си какво е през лятото, когато почти не се стъмва там. Ритат футбол, родители гледат, когато мачовете са организирани. 

Сега, когато това с Исландия се случва на Евро 2016 няма как да не ми изникне онзи спомен в съзнанието. Кристален, като водата в Синята лагуна. Няма как да не стане, рано или късно работата им се получава. Не стана с поколението на Ейдур Гудьонсен, стана със следващото. А мачът с Португалия впечатли неутралния зрител и със синьото море по трибуните. Горе-долу 1/15 от населението на Исландия бе на стадиона в Сент Етиен. Как да не станеш фен, как да не стискаш палци за момчетата, чиито имена завършват все със „-сон“. Стават ти симпатични заради целия този плам! Да се чудиш откъде се е вселил в тях, идвайки от далечния Север!

Тимове като Исландия оправдават поначало критикуваното решение за сериозното разширяване на европейските футболни финали. Такива като Уелс, като Албания – също, завръщането на Унгария бе впечатляващо. Мнозина се надяват да бъде разчупено статуквото, да видим  нови лица. Ето ви няколко – исландци! Исландия вече не е само Бьорк, стъпи здраво и на футболната карта. А Ice Ice Baby не е само легендарен хит на Ванила Айс, а и новото футболно усещане!