Португалия и Исландия завършиха наравно 1:1 в последен мач от първия кръг от груповата фаза на UEFA Euro 2016.

Двубоят от група F предложи много емоции, и донесе първа точка в историята на Исландия на европейски футболни финали.

За северняците това е дебютно участие на форума изобщо.

Мачът се записа в аналите и на португалския футбол, тъй като Кристиано Роналдо изравни легендата Луиш Фиго по срещи с националната фланелка - 127. Освен това Нани отбеляза гол №600 в историята на Европейските първенства.

ГЛАСУВАЙ ЗА ИГРАЧ НА МАЧА И СПЕЧЕЛИ НАГРАДИ ТУК!

Исландия създаде първата голова възможност в мача, но след това сдаде инициативата.

Гилфи Сигурдсон отправи първи опасен удар към вратата на Португалия, но Руи Патрисио бе на мястото си и спаси.

В рамките на пет минути от 20-та португалците създадоха три ситуации за гол.

В 21-та страхотна възможност се откри Нани, но и отлична реакция направи Халдорсон, който отрази удара му от близко разстояние.

В 23-та и 25-та Кристиано Роналдо първо стреля с глава над вратата, а след това не успя да засече от чиста ситуация за сигурен гол.

Попадението все пак падна, в 31-та минута, с автор Нани. Андре Гомеш центрира отдясно, а Нани бе оставен непокрит от трима исландски защитници, за да се разпише.

Голът на Нани се оказа и исторически за Европейските първенства по футбол - под №600 за всички шампионати на континента.

Португалците обаче се отпуснаха след почивката, и груба грешка в защита доведе до изравняване. Биркир Бярнасон реализира в 50-та минута, първи исторически гол за Исландия на Европейско, след като бе оставен съвсем сам в пеналта, и засече центрирането на Гудмунсон.

Разбъркване в наказателното поле на Исландия в 63-та минута доведе до опасност пред вратата на северняците, след центриране по земя на Виейриня отдясно, но Халдорсон се хвърли в краката на Нани.

В 72-та минута Рафаел Герейро центрира от пряк свободен удар, Нани засече с глава, но не успя да насочи добре топката. Минута по-късно Роналдо стреля опасно от разстояние, но топката прелетя над вратата.

Възможност за Йон Дади Бьодварсон се откри в следващата атака за Исландия, но той бе блокиран от защитник преди да получи във вратарското поле.

В заключителните 20 минути наставникът на Португалия Фернандо Санчес пусна в игра Ренато Санчес и Рикардо Куарешма. Това доведе до тотално превъзходство на иберийците, но отчаяните опити на Роналдо и компания не доведоха до промяна на резултата.

Състави:

Португалия - Руи Патрисио, Виейриня, Рикардо Карвальо, Пепе, Рафаел Герейро, Жоао Марио (76-Рикардо Куарешма), Данило, Андре Гомеш (84-Едер), Жоао Моутиньо (71-Ренато Санчес), Луиш Нани, Кристиано Роналдо

Исландия - Ханес Халдорсон, Биркир Севарсон, Рагнар Сигурдсон, Кари Арнасон, Ари Скуласон, Биркир Бярнасон, Гилфи Сигурдсон, Арон Гунарсон, Йохан Гудмундсон (90-Елмар Бярнасон), Йон Дади Бьодварсон, Колбейн Сигторсон (81-Алфред Финбогасон)