Мечтата на Франция за европейска титла пред собствена публика продължава да е жива. "Петлите" изхвърлиха големия фаворит Германия в полуфиналната битка на "Стад Велодром" и ще спорят с Португалия на "Стад дьо Франс" на 10 юли. Това се случва 16 години след последния финал на Европейско и последната титла на Стария континент за тима. 

Успехът пред екзалтираните трибуни донесе топреализаторът на Европейското първенство Антоан Гризман, който реализира и двете попадения. Първото от тях беше дълбоко в продължението на първата част от дузпа, а второто в 73-та минута след фрапантна грешка на германската защита и вратаря Мануел Нойер.

Така Франция стигна до директния спор за титлата и след като откри шампионата на 10 юни на най-големия стадион в Париж, ще има честта и удоволствието и да го закрие на същото съоръжение. А германците си тръгват с наведени глави... 

Мачът започна с леко надмощие на французите, които бяха доста активни и превъзхождаха физически опонента си. Но този ранен натиск не се материализира по никакъв начин. Въпреки че имаше страхотен шанс за "петлите" още в 6-та минута. 

Тогава след двойно подаване между Блез Матюиди и Антоан Гризман последният излезе сам срещу вратаря и стреля, но прекалено слабо. Това позволи на Мануел Нойер да избие с една ръка и да предотврати гола. 

От този момент нататък инициативата мина на страната на германците. Емре Джан имаше два шанса в 13-та и 14-та минути, когато два негови удара бяха отразени по перфектен начин от Юго Лорис. 

В 22-та минута на мача за първи път Бундестимът претендира за дузпа. Тогава Тони Кроос падна в наказателното поле след съприкосновение с Пол Погба. Но реферът Никола Рицоли замълча и прецени, че няма нищо. 

В 27-та минута дойде нов шанс за Маншафта, но след продължителна атака Бастиан Швайнщайгер стреля от границата на наказателното поле и фалцовият му изстрел беше избит под гредата от Лорис. 

Германците продължиха да са далеч по-активни, а французите дебнеха шансовете си на контра. При една от тях Оливие Жиру се измъкна зад защитата, но беше прекалено бавен и Бенедикт Хьоведес го застигна и изчисти. Малко след това момчетата на Йоаким Льов поискаха дузпа за втори път. 

В 40-та минута в наказателното поле паднаха и Бастиан Швайнщайгер и Юлиан Дракслер след задържания от френски футболисти, но Рицоли пак замълча. Но в края на полувремето наду свирката за дузпа, обаче в полза на французите. 

Тогава при един корнер Бастиан Швайнщайгер и Патрис Евра влязоха в борба за висока топка. При нея французинът стреля с глава към протегнатата ръка на германския халф и я уцели. Последва дузпа, която топреализаторът на първенството Антоан Гризман хладнокръвно превърна в гол - 1:0. При този резултат дойде и почивката. 

След подновяването на играта се очакваше германците да тръгнат по-активно, но това сториха французите. Пред Антоан Гризман се откриха два шанса, но от близка дистанция не успя да намери очертанията на вратата. 

Постепенно германците изравниха играта, но така и не можеха да стигнат до чисти положения. "Петлите" дебнеха шансовете си на контри, но Оливие Жиру и Димитри Пайе стреляха прекалено слабо и не затрудниха Нойер. 

На практика чистите положения липсваха, а германците разбиваха главите си в сигурната защита на противника. При статичните положения пък бранителите на домакините бяха повече от стабилни. И така статуквото се запази. 

Само до 73-та минута обаче, когато мачът на практика беше решен. Тогава Йосуа Кимих направи огромна грешка и позволи на Пол Погба да овладее в наказателното поле. Там той разкова от финтове Шкодран Мустафи и центрира, но Мануел Нойер плесна топката, която отиваше на главата на Жиру. Но тя падна на крака на Гризман и той на празна врата не сбърка - 2:0. 

Веднага след това Кимих можеше да върне интригата и да изкупи грешката си, но страхотният му удар с фалц срещна страничната греда. После и Дракслер стреля прецизно от фаул, но леко встрани от вратата. 

В 80-та минута пък Шкодран Мустафи имаше възможност да намали от вратарското поле, но стреляйки необезпокояван, прати топката високо над вратата и само може да съжалява, че не отбеляза в тази ситуация. 

Французите действаха на контри до края, а при тях Антоан Гризман беше изключително опасен. Но ударите му бяха избивани от Нойер или не намираха очертанията на вратата. И така до нов гол не се стигна. Но на французите не им и трябваше, за да се класират за финала. А в края Лорис извади страхотни положения след удари на Кимих и Марио Гьотце и всичко свърши. 

Така "петлите" стигнаха за трети път до финал на Европейско първенство, като досега нямат пропуск и са се устремили към хеттрик. А дали ще има отново радост пред собствена публика, както беше през 1984 г., ще разберем в неделя след мача с Португалия. 

Съставите на двата отбора: 

Германия: 1 Мануел Нойер, 3 Йонас Хектор, 4 Бенедикт Хьоведес, 17 Жером Боатенг, 8 Месут Йозил, 21 Йосуа Кимих, 7 Бастиан Швайнщайгер, 11 Юлиан Дракслер, 14 Емре Джан, 18 Тони Кроос, 13 Томас Мюлер;

Резерви: 22 Марк-Андре тер Стеген, 12 Бернд Лено, 2 Шкодран Мустафи, 16 Джонатан Та, 6 Сами Кедира (контузен), 19 Марио Гьотце, 9 Андре Шюрле, 20 Лерой Сане, 15 Юлиан Вайгъл, 23 Марио Гомес (контузен), 10 Лукаш Подолски;

Франция: 1 Юго Лорис, 3 Патрис Евра, 21 Лоран Кошчиелни, 22 Самюел Умтити, 19 Бакари Саня, 14 Блес Матуиди, 8 Димитри Пайе, 15 Пол Погба, 18 Муса Сисоко, 7 Антоан Гризман, 9 Оливие Жиру;

Резерви: 16 Стив Манданда, 23 Беноа Костил, 17 Лука Дин, 4 Адил Рами, 13 Елиаким Мангала, 2 Кристоф Жале, 5 Н'Голо Канте, 6 Йоан Кабай, 12 Морган Шнайдерлин, 20 Кингсли Коман, 11 Антони Марсиал, 10 Андре-Пиер Жиняк;